ušla je u legendu

Deda joj je bio carski oficir, otac lekar, proslavila se ulogom Georgine iz Radovana III: Preminula Tatjana Beljakova

1

Glumica Tatjana Beljakova preminula je noćas u Beogradu, u 89. godini.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Glumica Tatjana Beljakova proslavila se ulogom Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića, u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212.

 

Tatjana Beljakova rođena je na Mljetu 1. januara 1934. godine, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završila je u Beogradu.

 

 

Od 1956. godine bila je član Beogradske komedije, zatim Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 radila je od 1961. godine, gde je dočekala i penziju. Za Svetski Dan pozorišta 2020. godine Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao onlajn kultnu predstavu "Radovan III", premijerno izvedenu 30. decembra 1973. godine, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina.

 

Tatjanu su kolege obožavale, a kada je jednom prilikom davala intervju znala je da se našali na svoj račun. O svom poreklu tada je rekla da je rođena u Dalmaciji, na Mljetu, a da je po nacionalnosti dalmatinska Ruskinja iz Zemuna.

 

 

Nakon što su iz Ateljea 212 potvrdili smrt čuvene glumice, na društvenim mrežama su se od nje oprostile brojne kolege među kojima i Milan Caci Mihailović.

 

Proslavljena glumica je potekla iz ugledne porodice. Deda joj je bio carski oficir, a otac lekar.

 

- Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo - rekla je ona jednom prilikom.

 

Igrala je u ostvarenjima "Boje slepila", "Balkan ekspres 2", "Šmeker", "Mahovina na asfaltu", "Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi", "Vruć vetar", "Pozorište u kući", "Kuda idu divlje svinje", "Hranjenik", "Na putu izdaje", "Kralj Ibi" i mnogim drugim.

 

 

 

makonda-tracker