da li je moguće?

Tvrdnje o siromaštvu, porodičnom zlostavljanju, poreklu su laž? Sestre Malog Pera tvrde da je OBMANULA ceo svet

0

Prošlo je tri nedelje od kako je umrla Sačin Litlfeder, a sada njene sestre iznose činjenice koje su šokirale svet 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Indijanska aktivistkinja Sačin Litlfeder, poznatija kao Malo Pero, predstavila se javnosti po prvi put kada se pojavila na dodeli Oskara 1973. umesto Marlona Branda.

 

Ona je tada pročitala njegovo pismo, u kome je objasnio zašto odbija da primi Oskara za ulogu u filmu „Kum“, navodeći da mu se ne dopada odnos koji društvo ima prema Indijancima.

 

Tri nedelje nakon njene smrti ona se ponovo našla u centru pažnje medija, ali ovog puta jer je optužena za gnusne laži i prevare. 

 

 

Njene sestara tvrde da pokojna Sačin zapravo uopšte nije bila Indijanka.

 

U tekstu koji je objavljen u jednom uglednom listu novinarka Džeklin Kiler istražila je njeno poreklo i razgovarala je sa njenim sestrama Rozalind Kruz i Trudi Orlandi, koje tvrde da je Sašin bila Meksikanka kao one, a ne Apač i Jaki Indijanka, kako se predstavljala.

 

One su rekle da su bile užasnute onim što je njihova sestra uradila. Pre nego što je otišla na dodelu oskara rekla nam je:

 

- Samo gledajte, ne mogu vam reći ništa više sada... Samo gledajte - objasnile su one. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Letterboxd (@letterboxd)

 

Nekoliko godina ranije Mari je započela glumačku karijeru u San Francisku i tražila je sve načine da uspe. 

 

- Kada smo videli da se Mari deklariše kao Apač moja baka i ja smo bile zaprepašćene. Nikada neću zaboraviti kako smo te večeri gledale jedna u drugu - rekla je jedna od sestara. 

 

Ona je takođe dodala da je to bio šok za sve njih, ali da nisu mogle da utiču na nju. Ona se i oblačila kao Indijanka, nosila je haljine od jeleće kože kako bi postigla upečatljiviji efekat. Kako navode, izmislila je lažni identitet da bi privukla pažnju na sebe.

 

.- Moja sestra Mari je godinu dana pre toga bila u duševnoj bolnici, jer je pokušala da se ubije. Lažnu sliku o sebi gradila je skoro 50 godina. Njene laži ruše poštovanje i kaljaju sliku na naše pokojne roditelje - bila je iskrena jedna od sestara.

 

Trudi Orlandi je tada objasnila da je upravo ta uspomena na roditelje ono što ju je navelo da posle toliko godina konačno progovori.

 

-  Naša porodica nema poznato indijansko nasleđe, uključujući veze sa plemenima Apača i Jakija u Beloj planini u Arizoni, kako je Mari lažno tvrdila. Hispano poreklo našeg oca vuče korene iz Meksika, dok su mamini preci bili Francuzi, Nemci i Holanđani - objasnila je ona.

 

Кao i ja, moje dve starije sestre, Mari i Trudi, rođene su i odrasle u Salinasu, gde smo živeli u kući sa dve spavaće sobe sa mojim roditeljima. Ovo nije bila klimava koliba koju je ona opisivala novinarima sredinom 70-ih. Кuća je bila direktno iza radnje naših roditelja u gradskom delu Santa Rita, a imali smo i konja. 

 

- Кao porodica koja je živela u ruralnoj Кaliforniji, uzgajali smo sopstveno voće i povrće; smokve su bile Marine omiljene. Takođe smo sami šili odeću, gde je Mari i dobila inspiraciju za svoj indijanski alter ego. Кonac i traku koje smo tada koristili proizvela je kompanija Sašin Ribon. Samo je izvadila drugo 'S' i stavila 'C' unutra. To je sve što je uradila da počne da živi ovu fantaziju.

 

- Još uvek nisam sigurna šta je zaista inspirisalo Mari da odabere „Litlefeder“, prezime koje je usvojila nakon srednje škole da „odražava njeno prirodno nasleđe. Mnoge dramatične priče koje je pričala tokom godina bile su samo glupost - poput one o tome kako joj je naš gluvi otac dao to ime dok je plesala oko njega sa perjem u glavi ili tvrdila da je nasilni alkoholičar - završila je ona svoje izlaganje. 

 

 

makonda-tracker