zastrašujući podaci

Koliko često treba da peremo posteljinu i na koliko stepeni? Ovo mnogi rade, a može ozbiljno da ugrozi zdravlje

1

Istraživanja pokazuju da samo retki posteljinu menjaju na nedeljnom nivou

foto: Shutterstock / BearFotos
foto: Shutterstock / BearFotos

U istraživanju koje je sprovela jedna britanska kompanije utvrđeno je da čak 30 posto Britanaca pere posteljinu samo jednom godišnje.

 

Nešto manje šokantni podaci su i da prosečan čovek posteljinu pere na svake dve nedelje.

 

Zbog toga stručnjaci su odlučili da sa stanovništvom podele tačne podatke o tome koliko je zapravo potrebno često prati posteljinu kako bismo bili zdravi i bezbedni u njoj. 

 

 

- Istina je da većina nas ne pere posteljinu svakih nekoliko dana, i to je sasvim u redu. Sasvim je u redu ako prođe malo više vremena, a koliko često ljudi treba da peru posteljine zavisi od njihovih individualnih navika. U proseku se preporučuje da to rade jednom nedeljno, a tokom letnjih meseci, kada je znojenje pojačano, do dva puta nedeljno - objašnjava Moli Frešvoter za portal Liverpul Eho.

 

Lekar Kajl Grant slaže se s njenim mišljenjem. On je takođe istakao da je važno češće prati posteljinu u mesecima kada ima mnogo alergena u vazduhu, jer oni mogu da se nakupe u našoj posteljini, što može otežavati spavanje i smanjiti kvalitet sna.

 

svilena posteljina, posteljina, krevet
foto: Profimedia

 

- Skoro deset sati dnevno provedemo u svojim krevetima, pa je vrlo važno da mesto na kojem ležimo bude čisto. Lično savetujem pranje barem svakih nedelju dana, eventualno deset bi bio neki maksimum. U sezoni alergija bilo bi dobro razmisliti o tome da perete svoje posteljine jednom nedeljno kako bi one bile bez polena, prašine i ostalih čestica koje često pogoršavaju simptome - objašnjava on.

 

Od presudne važnosti za zdravlje jeste i temperatura na kojoj to radimo. Prema njihovom mišljenju, vruće pranje, odnosno pranje na visokim temperaturama najbolje je rešenje.

 

- U studiji su naučnici otkrili da je pranje posteljine na višim temperaturama efikasnije uklanjalo tragove grinja, pa kad ih perete, pazite da to bude na temperaturi od 40 stepeni ili više, a idealno bi bilo 60 stepeni - objasnio je doktor. 

 

 

makonda-tracker