bila je na vrhuncu slave

STRADALA JE OD RUKE NAJBOLJE PRIJATELJICE: Potresna priča o legendarnoj latino zvezdi koja nije dočekala 24. rođendan

0

Ceo život je posvetila muzici, nazivali su je meksičkom Madonom, a otišla je iznenada i prerano

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Selena Kintanilja Perez rođena je u Teksasu, kao najmlađe dete Marsele Ofelije Kintanilje i Abrahama Kintanilje Mlađeg, bivšeg muzičara.


Njen otac, koji ju je odgajao kao Jehovinog svedoka, preneo je Seleni ljubav prema pesmi, a kada je imala šest godina primetio je njen neverovatan talenat. Kako je jednom prilikom rekao za People, "njen tajming i visina tona bili su savršeni" i to je uočio vrlo rano. Prve nastupe ova imala je još kao devojčica u porodičnom restoranu, da bi nakon bankrota nastupala na ulici, porodičnim slavljima, sajmovima, a bila je toliko tražena da je srednju školu završila vanredno. Kad je napunila 18 godina, objavila je svoj prvi studijski album nazvan jednostavno Selena, a usledila su još četiri albuma koji su doživeli veliki uspeh. Mlada lepotica neverovatnog talenta uskoro je u medijima nazivana "meksičkom Madonom", a Latinoamerikanci obožavali su se i dičili se njom. Kako je stekla ogromnu slavu u Americi i Meksiku, ona se okušala i kao glumica, model i dizajnerka odeće, a posebno je uživala u pisanju pesama. Posebno je zanimljivo to što je još kao dete pomagala neke humanitarne organizacije, a bila je izuzetno aktivna u latinoameričkoj zajednici i nakon što se proslavila, pa je često posećivala lokalne škole kako bi sa učenicima razgovarala o važnosti obrazovanja i, uopšte, koristila slobodno vreme da najmlađima prenese važne poruke.

 


Već s 22 godine pronašla je ljubav svog života — gitaristu Krisa Pereza, koji je bio deo benda koji ju je pratio. Njen otac, koji je rukovodio njenom karijerom, saznao je od ćerke Suzet da Selena i Perez flertuju, što ga je razbesnelo, pa je obavestio mladog muzičara da se svaki njegov odnos sa Selenom, osim poslovnog, tog trenutka završava. Par je, međutim, nastavio vezu u tajnosti, uz podršku Selenine majke Marsele, a nakon što je Abraham Kintanilja saznao istinu izbacio je Krisa Pereza iz Seleninog benda. Pevačica i gitarista, kojeg je Kintanilja nazivao "kancerom njegove porodice", i dalje nisu dizali ruke od svoje ljubavi, pa su se u aprilu 1992. godine tajno venčali. Kako je Selenin otac kasnije pričao, on je strahovao da će Perez Seleni zabraniti da nastavi karijeru, ali kako se ispostavilo da to nije slučaj, pozvao ga je da se vrati u bend koji prati njegovu ćerku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena (@selenaqofficial) on


Negde u to vreme, u Selenin život ulazi Jolanda Saldivar, vatreni fan i medicinska sestra, koja je uz Abrahamovu dozvolu vodila zvanični klub obožavalaca Selene Kintanilje u San Antoniju. Njih dve ubrzo su postale bliske prijateljice, a cela pevačicina porodica verovala joj je toliko da je 1994. Jolanda postala menadžerka Seleninih butika, a osam meseci kasnije i njen agent. Nije dugo trebalo da se pojave prvi problemi: broj zaposlenih u dvema prodavnicama naglo je počeo da opada, a pročulo se da Jolanda otpušta radnike koji joj se ne dopadaju. Selena nije verovala u ove tvrdnje, dok ih je njen otac shvatio ozbiljno, pa je zamolio svoju ćerku da bude oprezna s Jolandom Saldivar.

 

foto: Profimedia

Ubrzo su se na njeno ponašanje i menadžerske veštine požalili Selenin dizajner Martin Gomez, rođaka Debra Ramirez i drugi saradnici, dok su novinari jedne televizije iz Dalasa nakon intervjua s Jolandom ocenili da se njena posvećenost Seleni graniči s opsesijom.


Kako je kasnije ispričao pevačicin otac, 1995. počeo je da dobija telefonske pozive od Seleninih obožavalaca koji su tvrdili da su redovno uplaćivali članarinu Seleninom zvaničnom fan klubu koji je Jolanda Saldivar vodila, ali da zauzvrat nisu dobijali ništa od dogovorenog. Abraham, kako je već bio nepoverljiv prema agentkinji svoje ćerke, došao je do zapanjujućeg otkrića: Jolanda je potkradala Selenu i da prisvojila više od 30.000 dolara od butika i čekova.

 


Kad je pevačica saznala za ovu izdaju, nije želela da prekine prijateljstvo s Jolandom jer je smatrala da je ona važna za uspeh njene modne linije u Meksiku, a imala je pristup njenim bankovnim računima, kontaktu s medijima, odnosno svemu što se ticalo i njene karijere i privatnog života.


Ipak, Selena je u motelskoj sobi 31. marta 1995, Saldivarovu suočila sa svim što je saznala, zbog čega je došlo do burne rasprave, a Jolanda je, kad je pevačica krenula da izađe iz sobe, iz torbice izvadila pištolj i upucala Selenu u leđa, ispod desnog ramena, pogodivši pritom arteriju, zbog čega je pevačica za kratko vreme izgubila mnogo krvi. Ona je ipak uspela da izađe iz sobe i dođe do recepticije, ostavljajući iza sebe trag krvi, dok je Jolanda trčala za njom nazivajući je "ku*kom". Pre nego što je izgubila svest, pevačica je recepcioneru rekla da ju je upucala Saldivarova, koja je već stigla do svog kamioneta, ali ju je policija vrlo brzo sustigla.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena (@selenaqofficial) on


U tom trenutku, mediji su već javili šta se dogodilo, a stotine obožavalaca Selene Kintanilje našle su se na licu mesta i jecale dok je policija odvodila Jolandu. Nakon što je pevačica prevezena u bolnicu, lekari su pokušali da je reanimiraju, a kardiolog Luis Eklins ju je hitno operisao, ali Selena nije preživela. Pedeset minuta nakon početka operacije, proglašena je mrtvom zbog gubitka krvi i zastoja srca.


Dva dana kasnije, telo Selene Kintanilje izloženo je u kovčegu u jednoj dvorani u gradiću Korpus Kristiju, u kojem je pevačica živela, kako bis e njeni obožavaoci oprostili od nje. Kako su javili mediji, red fanova koji su želeli poslednji put da vide jednu od najvećih latinoameričkih zvezda bio je dug gotovo 1,6 kilometara, a prošlo je između 30 i 40 hiljada ljudi, dok se 78.000 upisalo u knjigu žalosti. Sahranjena je 3. aprila, a na sahrani se okupilo 600 ljudi, mahom članovi porodice i prijatelji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena (@selenaqofficial) on


Iste godine, Jolanda Saldivar proglašena je krivom za ubistvo i osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.


Ovaj tragični slučaj više puta je ekranizovan, najčešće u dokumentarnim i poluigranim filmovima i serijama, a najpoznatiji je film Selena iz 1997, u kojem je pevačicu igrala Dženifer Lopez. Ovih dana, svetski mediji podsećaju na život i smrt Selene Kintanilje zbog najavljene serije Selena: The Series, u kojoj će lik pokojne pevačice oživeti glumica Kristijan Seratos.

 

 

makonda-tracker