7 godina od smrti

POREDILI SU JE SA DŽEKI KENEDI, A O NJENOJ LEPOTI PRIČAO JE SVET: Tužna sudbina Jovanke Broz, NEUSTRAŠIVE prve dame

10

20. oktobra 2020. godine navršilo se 7 godina od smrti Jovanke Broz.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jovanka Broz - prva dama Jugoslavije i „pepeljuga komunizma“ – kako su je nazivali za vreme svog života od ličkog “čobančeta” i partizanske bolničarke postala je kraljica iz bajke kojoj je ceo svet bio pod nogama.

 

Jovanka Budisavljević Broz bila je supruga i udovica Josipa Broza Tita, predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Rođena je u selu Pećani 7. decembra 1924. godine u Lici. Jovankinu porodicu su činili roditelji Mića i Milica, braća Petar i Maksim i sestre Zora i Nada. Sa samo 17 godina postala je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Njen otac Mića Budisavljević bio je na radu u Americi i pred rat se vratio kući.

 

Otac i majka su joj umrli tokom rata. U Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije učestvovala su joj dva brata, od kojih je jedan poginuo 1943. godine. Za vreme Drugog svetskog rata je otišla u partizane. Žena koja je bila hrabrija od većine muškaraca u to vreme, dva puta je ranjavana, a jednom je čak zamalo umrla od tifusa.

1 / 8 Foto: Profimedia


Postoji više pretpostavki, a na osnovu jedne od njih, Jovanka je prvobitno bila Titova higijeničarka, a potom je postala i njegova sekretarica i na kraju njegova supruga. U aprilu 1952. godine, u Iloku, u vili Dunavka Jovanka i Tito skriveno od javnosti su se venčali.

 

Udajom za Tita ona je dobila priliku da upozna bolji i novi svet. Jovanka je poslata u Rim gde je učila da se lepo ponaša. Za nju je počela da radi prva jugoslovenska modna dizajnerka, Žuži Jelinek. Jovanka smatrana prethodnicom Džeki Kenedi, toliko je bila lepa i otmena da je očarala sve zapadnjačke novinare i strane državnike.


Sedamdesetih godina Titov i Jovankin brak bio je u velikoj krizi zbog poslovnih nesuglasnica, mešanja i razmirica. U jednom momentu čak je tako Tito naredio 1974. godine Savezu komunista Jugoslavije da osnuje komisiju koja će se baviti „slučajem drugarice Jovanke“. Narednih 14 godina na 59 sastanaka su o njoj raspravljali, a posle toga se Josip preselio na Beli dvor.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker