potresno

Posle 20 godina nosi osećaj krivice: Nakon ovog KOBNOG DOGAĐAJA Federer je sebi obećao da će postati svetski broj jedan

0

Za Federera tenis je godinama bio najveća životna pasija, ali sada je rešio da kaže kraj

foto: EPA-EFE/ANDY RAIN
foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Čuveni teniser Rodžer Federer je najtrofejniji teniser svih vremena sa više od 20 Gren slem trofeja. Nakon što je napunio 41. godinu odlučio je da je vreme da stavi tačku na profesionalno bavljenje tenisom.

 

On će danas odigrati poslednji meč, a verni fanovi su već počeli da se opraštaju od njegove fantastične igre. 

 

 

O životu čuvenog asa se malo zna, ali ono što je poznato jeste to da je Federer davne 2002. godine prolazio kroz težak period života. Tada je preminuo čovek koji je najzaslužniji za to kakav je šampion postao Rodžer.

 

Svaki profesionalni sportista se veže za trenera i on naprosto postane deo njegovog života. Federer je svog smatrao za oca.

 

Ono što je karijeri i životu Novaka Đokovića bila Jelena Genčić, to je Federeru bio Piter Karter. Australijski teniski trener je Federeru bio prva veza sa tenisom. Upoznao ga je kad je imao devet godina, i vodio ga kroz svet ovog sporta tokom tinejdžerskih godina.

 

 

Malo pre nego što je Federer napunio 21. godinu dogodila se tragedija koja mu je potpuno promenila pogled na svet. Njegov trener Karter je poginuo 2002. godine

 

On je u razgovoru sa Federerom došao na ideju da otputuje sa suprugom, koja je prethodno pobedila rak, u Južnu Afriku na safari. Tokom vožnje, vozač je morao da skrene kako bi izbegao sudar sa kombijem, pa su skrenuli sa puta. Piter i vozač poginuli su na licu mesta, pošto je njihov "lend rover" proleteo kroz ogradu mosta i pao u reku.

 

Rodžer Federer
foto: Profimedia

 

U trenutku kada se dogodila tragedija Federer je igrao turnir u Kanadi, a vest o smrti trenera ga je pogodila poput bombe. On je bio toliko očajan da je trčao uplakan po ulicama Toronta, i bio je potpuno neutešan duži vremenski period posle tragedije. Godinama ga je mučio osećaj krivice, jer je on predložio baš tu destinaciju čuvenom Karteru.

 

Na prvom meču Dejvis kupa nakon toga, nosio je majicu sa uvezanim Karterovim imenom na leđima.

 

- Izvinite... Oh, čoveče, i dalje mi taj čovek mnogo nedostaje. Nadam se da bi bio ponosan. On svakako ne bi želeo da budem poroćerdan talenat. Mislim da je njegova smrt na neki način bio moj poziv za buđenje, jer sam tek tada počeo stvarno da treniram - rekao je Federer.

 

 

 

makonda-tracker