DA LI STE ZNALI?

Od 1953. nosi JEDAN KARMIN: Ovo je ruž napravljen specijalno po željama kraljice Elizabete

0

I dok će sahrana kraljice Elizabete II biti održana sutra, još uvek postoje brojne zanimljivosti iz života vladarke koja je bila na tronu sedam decenija.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II preminula je u 97. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Ostaće upamćena po sedam decenija dugoj vladavini, po svom smislu za humor, odnosu sa decom, ali i brojnim tradicionalnim uverenjima koje je poštovala.

 

Elizabeta II je stupila na presto davne 1953. godine, a tom prilikom je nosila kraljevsku državnu krunu i ogrtač koji je bio tamno-crvene boje. Kraljica je i tada znala pod kojim pritiskom se nalazi, kao i to da su sve oči uprte u nju. Morala je da da sve od sebe i izgleda odlično, a to je bio jako težak zadatak, s obzirom da su televizije tada bile crno-bele.

Iz tog razloga, kraljica je zatražila od brenda Clarins da naprave personalizovan ruž u boji ogrtača koji je nosila. Kako piše u kraljevskim izveštajima, Elizabeta je odlučila da koristi tečni puder boje breskve, a ruž je zahtevala da bude "ružičasti do crveni", ili "rubin crveni sa mekim nijansama".

 

Kraljica Elizabeta II
foto: profimedia

Boje korišćene u šminkanju kraljice su morale biti uklopljene sa ostalim kraljevskim predmetima, pa je stoga ruž striktno morao biti u tonu sa raskošnim ogrtačem.

 

Elizabeta II
foto: Profimedia

Zanimljivo je da je slična verzija originalnog karmina i danas u prodaji po ceni od 23 funte, a ruž je poznat po nazivu Clarins Joli Rouge.

 

 

makonda-tracker