i danas pate

Pevao svim ženama, a samo njima je dao svoje srce: Ovo su žene koje su obeležile život Kemala Montena

0

Da je živ, čuveni Kemal Monteno danas bi napunio 74 godine.

foto: Youtube Printcreen
foto: Youtube Printcreen

Proslavljeni pevač Kemal Monteno stvorio je za života toliko lepih muzičkih dela da je jednostavno nemoguće zaboraviti ga.

 

Uz njegovu muziku se radovalo, pevalo, patilo... Prošle su godine od kada nije sa nama, ali uspomena na njega živi kroz velike hitove koji se i danas mogu čuti na radio stanicama, internetu, svadbama i kafićima.

 

 

Kemal je rođen u Zagrebu, a preminuo je 21.januara 2015. u istom gradu. Dugo godina se borio sa bolestima bubrega i na kraju je bolest odnela pobedu. 

 

Njegov jedinstveni uzički izraz bio je određen njegovim poreklom. Kemal je bio sin Sarajke i Italijana pa je u pesmama objedinjavao bosanske sevdalinke i italijanske kancone.

 

Veliki deo njegove karijere, shodno muzičkom pravcu, odvijao se na festivalima, a uspehe i to za pamćenje, nizao je i iza scene.

 

Kemal Monteno
foto: Damir Dervišagić

 

Njegova muzika bila je nežnost i emocije pa se njegovo ime krije iza velikog broja kultnih balada, poput pesama "Jedne noći u decembru", "Nije htjela", "Dušo moja", "Ti si otišla".

 

Iza njegovih velikih pesama stoje obične, male-velike priče. Numeru "Jedne noći u decembru" napisao je dok je bio na straži u vojsci Jugoslavije, a hit "Nije htjela" napisao je inspirisan nesrećnom ljubavnom pričom svog kolege kog je ostavila supruga, zaljubljena u drugog pevača.

 

 

Kakav je bio Kemal razaznaje se u njegovim pesmama, ali najveću istinu o njemu govore izjave njegove supruge Branke, ćerke Adriane i unuka Lajle i Lore nakon njegove smrti.

 

- Mislim da se nikad nisam do kraja pomirila s tim da njega više nema. Meni se čini kao da je on celo vrijeme tu, uz mene. Naravno, svesna sam ja da je otišao, ali, opet, nekako, s druge strane, sve vrememislim da će se svaki trenutak pojaviti, da će ući na vrata i nasmejati se, onako, iskreno, od srca -  rekla je Branka za hrvatske medije.

 

Oduvek je bio slab na ćerke, a one su mnogo patile nakon njegove smrti: 

 

Kemal Monteno
foto: Youtube Printscreen

 

 - On je bio najbolji tata, otac za poželeti. Nije bio strog, voleo je moje prijatelje i družio se sa njima. Trudio se da bude moderan, a kod kuće nas je učio poštovanju, svaki dan smo se smejali njegovim šalama - govorile su one o ocu.

 

Adriana stalno ističe da joj otac svakim danom sve više nedostaje. Mnogo nedostaje i unukama.

 

- Naučio nas je da ljude gledamo kakve su osobe, a ne po nekim drugim osnovama. Da uvek vidimo dobro u svemu - izjavila je Lajla.

 

Lola je otkrila zanimljiv detalj iz njegovog života.

 

On kaže - Ja poznat? Ja nisam zvezda. Nemojte mene. Ja sam Kemo. Običnan čovek. Zato su ga zapravo ljudi i voleli.

 

 

 

makonda-tracker