tužno

Ove EX-YU balade svi volite, A ZBOG NJIH I PLAČETE: Iza njih i njihovog nastanka kriju se NAJPOTRESNIJE PRIČE!

1

Bacila je sve niz reku, Ostani đubre do kraja, Ena, Selma, Ne daje se Ines...

goran bregović
goran bregovićfoto: Printscreen

Od nastanka Jugoslavije do njenog raspada muzičkim vodama vladale su brojne pop-rok grupe. Neke od njih uspele su da opstanu za vreme i posle propasti nekada najveće države na Balkanu, ali jedno je sigurno - svaka grupa je imala želju da bar malo iznese svoje stavove i gledanje na svet u pesmama.

 

Većina nas balade stare Jugoslavije sluša u trenucima kada plače ili na radiju dok se vozi autom, a malo njih zna da se iza brojnih pesama krije istinita životna priča. Ljubavne prevare, tragedije ili smrti, podstakle su autore da u onim teškim trenucima svoj bol u srcu prenesu u stihove koje će obležiti istoriju jednog vremena. Tako je Zdravko Čolić pesmu "Ona spava" opisao po slučaju koji je tih dana potresala ceo Balkan, a Milan Mladenović je jednu numeru posevetio devojci koja je preminula od predoziranja heroinom, tada tek pristiglom na ovim prostorima. Počnimo redom, da saznamo šta se sve krije iza sudbina najvećih hitova.

 

darko rundek
darko rundekfoto: Emir Srkalović

Kada je Darko Rundek 1985.godine objavio pesmu "Ena" u javnosti je počela da kruži prida da ju je posvetio tada fatalnoj glumici Eni Begović, koju je upoznao tokom njenog snimanja filma "Balkan ekspres". Ljubavna veza koja se rodila između njih bila je predmet svih priča u gradu, a navodno lepa plavuša mu je pružala ogromnu podršku da prebrodi probleme sa narkoticima i dobije bitku sa drogom. Nakon prekida veze, napisao je pesmu kojom je želeo da sačuva od zaborava ovaj period života. Sa druge strane, u medijima kada su ga pitali odakle mu inspiracija za ovu pesmu, uvek je davao kratke odgovore.

Ena je proizvod pesničke slobode, tako se zove jer se rimuje sa žena", glasila je izjava pevača.

Čuvena grupa Bijelo dugme ima brojne hitove, ali jedna ima romantičnu ljubavnu priču. Pesmu "Selma" napisao je Vlado Dijak, posvetivši devojci Selmi Borić ,u koju je bio zaljubljen. U jednoj emisiji Selma je objasnila da je 1945. godine kada je imala svega 16. godina upoznala Vladu, koji je bio zaljubljen u nju. Bila je rodom iz Zenice, a na fakultet je išla u Sarajevo. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do železničke stanice. Ispratio je u voz, prozor pored kojeg je sela bio je razbijen. On joj je dobacio:  "Selma ne naginji se kroz prozor".

 

Nakon tog susreta, Vlado Dija je napisao pesmu, a Selma nije znala da je takav utisak ostavila na njega. Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pesma Selma. Niko od kolega joj nije vjerovao da je ona baš ta Selma o kojoj se pjeva. Prvi put Selma je čula tu pesmu u izvedbi Bijelog dugmeta 1975. godine u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker