veliki beogradski koncert u Mikser houseu

Ivica Propadalo: Kemala se sećam s osmehom na licu

0
21. januara, pred beogradski nastup, Sarajlije će zasvirati na koncertu u čast Kemalu Montenu u Zagrebu!
foto: Promo
foto: Promo

Pred beogradski koncert kultnog sarajevskog benda Teška industrije 21. januara u Mikser houseu, frontmenu Teške industrije Ivici Propadalu, velikom prijatelju Kemala Montena pripala je čast da na koncertu uz nastup njegove Teške industrije, bude i voditelj celovečernjeg spektakla u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a Propadalo, kao jedan od najpoznatijih scenografa, za koncert je osmislio i posebnu scenografiju.

 

U kratkom razgovoru, Propadalo progovara o prijateljstvu s Kemom u čijem je

pratećem bendu sedamdesetih započeo karijeru i o koncertu svog benda Teška industrija koji nakon 39 godina opet nastupa u Beogradu.

 

foto: Promo

Pred iščekivani beogradski nastup Teške industrije, pred vama je u Lisinskom koncert u čast pokojnom Kemi Montenu.

- Samo par dana pre beogradskog koncerta, u utorak 17. januara, zagrebačka

dvorana Vatroslava Lisinskog ugostiće dvadesetak regionalnih zvezda na koncertu Hiljade pahulja belih koje će odati počast našem dragom Kemici, koji nas je napustio pre dve godine. I tu je neka simbolika, da pred naš koncert Bili i ostali raja, u Mikser Houseu 21. januara, sviramo i pevamo u čast našem Kemici. Izvođači na koncertu u čast kemalu Montenu su uglavnom Kemini prijatelji s kojima je imao saradnje. Naravno, Teška industrija je bila veliki njegov prijatelj. A ja sam se s njim družio od davne 1972. godine i za njega me vežu lepe uspomene. Bio sam u njegovom i Čolinom pratećem bendu 1973. godine na velikoj turneji Gori vatra. Tada je Kemala Montena i Čolu pratila naša Grupa COD, u kojoj je svirao i gitarista Teške industrije Vedad Hadžiavdić koji je i danas član Teške industrije.

 

Kemo je bio vaš veliki prijatelj, a Teška industrija je s njim snimila i veliki hit- duet “Majske kiše”. Kada ste poslednji put s njim sarađivali i nastupali?

- Moram reći da se na našem albumu Bili smo raja, koji je homaž sarajevskoj pop i rock školi i s kojeg ćemo u Mikser Houseu svirati gotovo sve pesme, nalaze se i dve pesme Kemala Montena – Nije htjela i Jedina. Pesmu Majske kiše smo snimili zajedno 2013. i ostvarili veliki uspeh na Međunarodnom festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, gde smo sa tom pesmom ubedljivo pobedili. Imali smo i tu čast da smo s Kemom održali zajednički koncert u Rovinju u oktobru 2014. koji je bio i njegov poslednji javni nastup. Ima i jedna anegdota sa tog koncerta. Naime čim je Kemo počeo pevati publika je krenula za njim.U jednom trenutku su ga čak i vokalno nadjačali.Na to je on prestao pevati, publika je bila u šoku.Nisu znali o čemu se radi. Kad su se konačno utišali on ih je na svoj šeretski način zapitao: Dobro vidim da lepo pevate, ali dali ste vi došli slušati mene ili ja Vas. To zasigurno nitko od nas muzičara ne bi napravio, jer svi mi volimo da publika peva sa nama, i to se smatra kao vrhuncem koncerta.Očito je naš Kemica bio izuzetak...

 

Kako se sećate Kemala Montena?

- Na pomen imena Kemala Montena meni će se uvek javiti osmeh na licu kao da nas taj izuzetni čovek i veseljak nikada nije napustio. Velika mi je čast da ću na koncertu u Lisinskom imati trostruku ulogu: kao muzičar sa svojim bendom Teška industrija, scenograf i kao Kemin dobar prijatelj, dobio sam tu čast da budem i voditelj priredbe....

foto: Promo

Pred bendom Teška industrija je veliki koncert u Mikser Houseu u subotu, 21. januara. Dugo niste u Beogradu održali solistički koncert, iako se pesme Teške industrije stalno vrte na beogradskim radio stanicama. Imate li tremu?

- Koncert u Mikser Houseu za Tešku industriju znači pravi povratak među našu

beogradsku raju. Jako mu se veselimo i taj osećaj prevladava. Znamo da nas ovde ljudi vole i da su naše pesme popularne. Morate da znate, Beograd je uvek bio i ostao muzička prestolnica. Svima nama je u vreme kada smo tek počinjali, sedamdesetih godina, bio san potvrditi se u dva najveća grada - u Beogradu i Zagrebu. U koncertnoj aktivnosti, Beograd je tu neprikosnoven. Kad te ovde publika prihvati, tek se onda možes smatrati ozbiljnim bendom!

 

Ulaznice za koncert Teške industrije u pretprodaji se mogu kupiti u sistemu Gigs Tix i na blagajni Mikser Housea.

makonda-tracker