OBRATITE PAŽNJU

"Ništa nije bilo izrežirano": Poslednja fotografija Elizabete II možda nam je govorila dosta toga o kraljičinom stanju

0

Kraljica Elizabeta II preminula je u 97. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Odlazaka najdugovečnijeg monarha je i dalje jedna od vodećih tema u svetu, kraljica Elizabeta II će ostati upamćena po brojnim specifičnostima i odličnom smislu za humor.

 

Poslednje što je kraljica uradila jeste prijem nove premijerke Liz Tras, koja je inače 15. po redu za vreme vladavine Elizabete II. Fotografkinja Džejn Barlou je bila zadužena da zabeleži ceo događaj, ne znajući da će baš ona  napraviti poslednje footgrafije kraljice.

- Kada sam ušla u sobu sa kraljičinom sekretaricom za štampu, bila je veoma nasmejana, a zatim je prešla preko sobe u poziciju za slikanje i bilo je malo vremena. Neposredno pre nego što je nova premijerka ušla u sobu, imala sam nekoliko trenutaka sa Njenim Veličanstvom i tada sam napravila tu fotografiju - ispričala je Džejn.

Na fotografiji je kraljica isped kamina dok stoji u tartan suknji, džemperu i sa svojom torbicom koja je već decenijama zaštitni znak. Elizabeta je tad imala izvesne modrice na rukama, ali njen osmeh je sve to ostavio u senci.

 

Modrice na rukama, naročito u njenim godinama, mogu biti prosto deo starenja, a mogu ukazivati i na neke bolesti, na primer leukemija.

 

- Fotografija uopšte nije bila izrežirana, to je bio samo lep prirodni trenutak kada je ona podigla pogled i nasmešila se - rekla je Barlou.

Kraljica je tog dana komentarisala kako je vreme tmurno i oblačno, a po rečima Barlou, delovala je jako dobro raspoloženo.

 

To je ujedno bio njen poslednji dan na dužnosti i to baš u njenom omiljenom dvorcu Balmoral.

 

 

makonda-tracker