životna priča

U tašni je nosila bodež i zmiju: Lepotica koju su prozvali PRINCEZA ALIS godinama je izazivala šok i nevericu

0

Teodor Ruzvelt, nekadašnji predsednik Amerike, imao je petoro dece, a najstarija ćerka, Alis, ostaće upamćena po brojnim ekscentričnim izdanjima i stavovima koji su se kosili sa tadašnjim vremenom.

foto: - / akg-images / Profimedia
foto: - / akg-images / Profimedia

Alis Ruzvelt je bila najstarija ćerka Teodora Ruzvelta, a ima nosi po majci. Ona je jedino dete Teodora i Alis Hetvej Li, prve Ruzveltove žene, a po nekim navodima i jedine koju je voleo. 

 

Hetvej je umrla jako rano, nekoliko dana posle porođaja usled otkazivanja bubrega, na Dan zaljubljenih 1884. godine, na godišnjicu njihove ljubavi i istog dana kad je preminula i Ruzveltova majka, umrla je i Alis Hetvej Li.

Teodor je ćerku nazvao Alis, ali kako je bio jako očajan zbog smrti voljene supruge, dete nikada nije oslovljavao imenom, već ju je zvao beba Li. Devojčica je bila jako usamljena i izolovana, a Teodor ju je ostavio kod svoje sestre u Njujorku dok je on boravio na ranču u Severnoj Dakoti, tamo je lovio bizone i slao ćerki  pisma. Za to vreme Alis je živela sa tetkom Anom, koja je imala veliki uticaj na nju jer je i sama bila snažna i nezavisna žena i želela je da i Alis postane takva.

 

Teodor se vratio 1886. godine i sreo svoju ljubav iz srednje škole Edit, koju je ubrzo i oženio. Međutim, tada počinju prvi problemi jer neslaganje Edit i Alis postaje sve veće i veće. Ruzvelt je sa njom dobio petoro dece.

Alis je bila ljuta jer je otac ne zove imenom, osećala se odbačenom, a Edit je predlagala da je pošalju u Internat kako bi se smirila, međutim, Alis je zapretila ocu da ako to učini, ona će ga poniziti, pa su je na kraju vratili kod tetke u Njujork.

 

Bila je izvan svog vremena, pa je zbog toga morala da se suoči sa svim tračevima koji su kružili o njoj. Alis je bila protiv braka i nije verovala muškarcima, živela je sama, a sve to je bilo previše šokantno za vreme u kom je bila.

Ruzvelt je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država 1901. godine, a samim tim Alis je postala jedna od najvećih ličnosti 20. veka. Javnost je bila zaljubljena u nju, a Vilhelm II od Nemačke je svoju jahtu kojom je Alis krstarila, nazvao po njoj i postavio njenu sliku na brod. Ona je bila hladna šta god da se dešavalo oko nje, a takvim stavom je izazivala još veće divljenje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shirl Moyes (@sh1rl)

U to vreme je imala samo 17 godina, prozvali su je princeza Alis, a uvek kad bi je videli s nekim muškarcem, mislili su da se udala. Ona je prva žena koja je vozila automobil od Njuporta do Bostona, ali to nije sve...

 

Alis će ostati upamćena kao prva koja je pušila u javnosti i na krovu Bele kuće, žvakala je žvaku, igrala poker, nosila pantalone i provodila se do zore, dok je do podne spavala. Fascinantno je da je sa sobom u tašni nosila bodež, ljubimca zmiju i kopiju Ustava. U njen društveni život za nešto više od godinu dana stalo je preko 300 balova i isto toliko žurki. 

Po isteku Ruzveltovog mandata, Alis je dva puta bio zabranjen ulazak u Belu kuću. Prvi put jer je u dvorištu sahranila vudu lutku žene sekretara rata Vilijama Hovarda, a drugi put jer je ogovarala novog predsednika Vudroa Vilsona.

 

Udala se za kongresmena Nikolasa Longvorta, bogatog žensakroša koji ju je podsećao na pokojnog oca, a venčali su se u Beloj kući 1906. godine. Zanimljivo je da je na svadbi Alis tortu presekla mačem jer joj nož nije bio dovoljno oštar. Bili su u braku sve do njegove smrti 1931. godine.

Nakon toga, Alis je započela vezu sa senatorom Vilijamom Borahom, pa je tvrdila da je ćerka Paulina koju je rodila 1925. zapravo njegova. Paulina se dugo borila sa depresijom i zavsinošću, a preminula je 1957. ostavivši Alis da brine o svojoj unuci.

 

Alis Ruzvelt je nakon zdravstvenih problema preminula 26. februara 1980. u 96. godini života.

 

 

makonda-tracker