velikan srpskog glumišta

35 godina je igrao konobare, pa ostao upamćen po ulozi Sofronija: Ko je bio Predrag Milinković, omiljeni sporedni glumac

0

Celog života je igrao sporedne uloge, ali njegovo lice ste sigurno zapamtili 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista Predrag Preža Milinković godinama se bavio glumom, ali nikada nije dobijao glavne uloge.

 

U karijeri dugoj 35 godina u filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare, grobare, kinooperatere, kockare, frizere, lekare, konduktere, poštare, šofere, konobare.

 

 

Ovog sjajngo glumca mnogi su upamtili po nadimku Dezmond zbog toga što je imao neverovatnu sličnost sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa "Rip Kirbi" Aleksa Rejmonda.

 

Ipak, ima i onih koji su ga znali nadimkom "El Kabalero" jer se jedno vreme ozbiljno bavio igranjem flamenka.

 

Preža je bio student Filozofskog fakulteta i nikada nije studirao glumu. Ipak, ogromna ljubav koju je osećao prema filmu uvela ga je u glumačke vode. Toliko je želeo da se bavi glumom da nikada nije odbio ni jednu ulogu.

 

Predrag Milinković
Predrag Milinkovićfoto: Youtube Printscreen

 

- Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne verujem da ću ikada odbiti neku ulogu - rekao je on jednom prilikom novinarima. 

 

Iako nikada nije dobijao glavne uloge ovaj glumac je imao veoma bogatu i uspešnu karijeru. Imao je više od  200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima. 

 

Reditelji su voleli da rade sa njim, jer nije bio zahtevan i lako se prilagođavao svakoj situaciji. I dok je domaćim filmovima dobijao uloge batlera, mesara, frizera i tome slično strani reditelji su za njega imali drugačije planove.

 

 

U dva strana krim filma maestralno je odigrao svoje uloge, a u jednoj je čak tumačio o glavnog gangstera u filmu. Osim toga, Preža je u svojoj karijeri odigrao preko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima nemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji... Moglo mu se, govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

 

Na svom glumačkom putu sretao je svetske lepotice poput Đine Lolobriđide, a sarađivao je i sa Entonijem Kvinom, Orsonom Velsom i mnogim drugima.

 

Predrag Milinković
Predrag Milinkovićfoto: Youtube Printscreen

 

Predraga Pređa Milinović umro je 1998. u 64. godini života. Nakon što je otišao u glumačku penziju počeo je da piše knjigu "Susreti" u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu.

 

Knjigu je objavio samo godinu dana pre svoje smrti. 

 

 

 

makonda-tracker