problemi

Napustila Majami sa sinovima — beži od zatvorske kazne? Inspektori izneli detalje o Šakiri

2

Pevačica je viđena na aerodrumu sa svojim naslednicima. 

foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Slavna pevačica Šakira viđena je kako sa sinovima, sedmogodišnjim Sašom i devetogodišnjim Milanom kako napušta Majami.

 

Primećena je da sa dečacima koje je dobila iz ljubavi sa fudbalerom Žerarom Pikeom prolzai kroz aerodrom. Za ovu priliku odabrala je letnju bež haljinu koju je upotpunila belim espadrilama. Dodala je i torbicu iste boje, a efektan je bio i ružičasti ruž koji je izabrala.

 

Fotografije dolaze nakon što su španski tužioci upozorili pevačicu da bi mogla da bude osuđena na osam godina zatvora ako se proglasi krivom za navodnu poresku prevaru od 15 miliona dolara. Naime, Šakira je optužena za izbegavanje plaćanja poreza između 2012. i 2014, dok je živela u Barseloni.

Španski tužioci takođe traže kaznu u iznosu od 25,4 miliona dolara za pevačicu, koja je optužena po šest tačaka za prevaru države između 2012. i 2014.

 

Do toga je došlo nakon što je latino zvezda odbila vansudsku nagodbu koja bi uključivala njeno priznanje nedela. Otplatila je novac koji navodno duguje državnoj blagajni, zajedno s kamatama za koje se veruje da ukupno iznose tri miliona funti.

 

 

Šakira je optužena da se pretvara da živi u inostranstvu i da koristi složenu ofšor korporativnu strukturu kako bi izbegla porez. Optužena je za korišćenje nezakonitog dogovora iz 2012. i 2014, kada je bila u vezi s fudbalerom Žerarom Pikeom, koji živi i igra u Barseloni.

 

Par se razišao ranije ove godine zbog navoda u lokalnim medijima da je fudbaler bio neveran pevačici.

 

Pričalo se da je ona dva puta pokušala da obnovi vezu, ali ju je Pike odbio, nakon što su potvrdili da se razilaze. Uprkos raskidu, čini se da je par ostao u korektnim odnosima jer su viđeni kako zajedno posećuju sportske igre svoje dece.

 

Šakirin portparol rekao je kako je ona uvek sarađivala i da se pridržavala zakona.

 

Pokazivala je besprekorno ponašanje kao pojedinac i poreski obveznik, te verno sledila savete PriceWaterhouse Coopersa, prestižne i globalno priznate poreske kompanije — kaže.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shakira (@shakira)

 

Nažalost, španska poreska kancelarija, koja gubi jedan od svaka dva spora sa svojim poreskim obveznicima, nastavlja da krši njena prava i vodi još jedan neutemeljeni slučaj — dodaje.

 

Uverena je da će njena nevinost biti dokazana do kraja sudskog procesa — zaključuje portparol.

 

Šakira, prethodno poreski rezident na Bahamima, tek se 2015. registrirovala kao puni poreski rezident u Španiji. Zvanični rezidenti u Španiji plaćaju španski porez na svoj svetski prihod.

 

Osobe koje su provele više od 183 dana u određenoj kalendarskoj godini u Španiji smatraju se rezidentima Španije za poreske svrhe. Poreski inspektori proveli su više od godinu dana proveravajući Šakiru, čak su posetili njene omiljene frizere u Barseloni i proveravali njene društvene mreže kako bi pokušali da dokažu da je većinu vremena u te tri sporne godine provela u Španiji.

 

1 / 6 Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

 

Zaključili su da je provela 242 dana u Španiji 2012, 212 dana 2013. i 243 dana u zemlji 2014.

 

U izveštaju koji su tužioci podneli uz svoju krivičnu prijavu navodi se da je vreme koje je provela van Španije zapravo razdoblje koje su nazvali "sporadičnim izostancima" povezanima s radnim obavezama.

Šakira je negirala bilo kakvu krivicu, a datum suđenja još nije određen.

Pevačica i fudbaler objavili su da su prekinuli u maju ove godine nakon 11-godišnje veze, a kao razlog spominjala su se nepotvrđeni izveštaji da ju je on varao.

 

Priča se da je bivši par poslednjih nekoliko nedelja proveo pregovarajući o budućnosti svoje dvoje dece jer Šakira želi da se preseli s njima u Majami.

 

 

makonda-tracker