istupila

Otkrila dugo čuvanu tajnu u znak podrške drugim devojkama: Uma Turman otvoreno o abortusu

0

Ona je želela da svojim primerom da podršku svim devojkama.

foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON
foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je preinačio odluku iz čuvene parnice Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je garantovano pravo na abortus.

 

Prema presudi koja je doneta sa pet glasova "za" i četiri "protiv", "Ustav ne štiti pravo na abortus".

 

Zakoni o abortusu i restrikcije variraju od države do države, a sada kada je pravna zaštita na federalnom nivou preinačena, abortus neće biti dozvoljen svuda u SAD.

 

Pojedine države su aktivirale zakone na snazi, kojima je abortus postao zabranjen čim je preinačena odluka iz 1973. Druge garantuju pravo na abortus pravnim i ustavnim amandmanima.

 

Podsetimo da se ova država već našla na meti kritika zbog odluke da se zabrani abortus u Teksasu, a mnoge javne ličnosti su ustale protiv ove odluke. Tada se izdvojila glumica Uma Turman.

 

1 / 3 Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

 

Zvezda filmova "Ubiti Bila" i "Petparačke priče" otkrila je da je mala abortus kao tinejdžerka i da želi da svoje iskustvo javno podeli kako bi možda njena priča došla do neke od devojaka. 

 

— Zakon je još jedna diskriminišuća alatka protiv onih koji sa ekonomske strane nisu u prednosti, ali često i protiv njihovih partnera. Žene i deca bogatih porodica zadržavaju pravo na izbor, ne rizikuju mnogo. Boli me što zakon okreće građanina protiv građanina, kreirajući nove predatore koji oko bacaju na žene kojima je oduzeto pravo da odbiju da imaju decu za koju ne mogu da se staraju, uništavajući njihove nade o porodici koju bi mogle izabrati u budućnosti.

 

Ona je ispričala i da je trudnoću prekinula jer nije imala tada mogućnosti da obezbedi uslove za dete.

 

Uma je mama ćerke Maje i sina Levona, koje je dobila u braku sa Itanom Houkom, a ima i ćerku Lunu s bivšim verenikom Arpadom Busonom.

 

— Ovo je do sada bila moja najveća tajna. Imam 51 godinu i delim je s vama iz kuće u kojoj sam odgajala troje svoje dece, koji su moj ponos i moja radost. Svima vama, ženama i devojkama Teksasa, koje se boje da ne budu maltretirane od strane predatora, svim ženama koje su besne jer im je oduzeto pravo na njihovo sopstveno telo od strane države, i svima vama koji ste ranjivi i rečeno vam je da treba da se sramite jer imate matericu, kažem vam: vidim vas. Budite hrabre. Lepe ste. Podsećate me na moje ćerke — zaključila je Uma Turman.

 

 

makonda-tracker