NASMEJAĆETE SE

DEDA MRAZ UMALO DA BUDE DRUGI GLUMAC, SERGEJ NIJE UMEO DA VOZI: Zanimljivosti o filmu MUNJE! koje sigurno niste znali

0

U godini u kojoj se obeležava 20 godina od jednog od najboljih filmova srpske kinematografije saznali smo da će se nastavak "Munja!", a tim povodom pronašli smo vrlo zanimljive činjenice o ovom ostvarenju.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Da li je uopšte fizički izdvoljivo videti "Munje!" na televiziji i promeniti kanal? Nama još nije pošlo za rukom, a ako i vi spadate u one koji su ovaj film gledali više desetina ili stotina puta i planirate da nastavite da ga gledate u narednim decenijama, ovo je članak za vas.

 

Interesantnih činjenica o tome kako su nastale i snimane "Munje!" ima mnogo i nemoguće je nabrojati baš sve, ali ove su nama zapale za oko...

 

Umalo da "Munje" ne postanu film

 

Munje
foto: Youtube Printscreen

Scenario je zapravo osmišljen kao niz skečeva za novogodišnju emisiju, a između njih trebalo je da se emituju spotovi. Međutim, nije došlo do realizacije tog projekta, a scenarista Srđan Anđelić je dobio ideju da se scenario pretoči u film. Reditelj i scenarista Raša Andrić i on su s vremena na vreme nudili ovaj film, predstavljali svoj projekat advertajzing agencijama, ali ništa se nije pomeralo s mrtve tačke dok Zoran Cvijanović nije pročitao scenario za noć i rekao: "Ovo je hit. Hajde da snimimo ovo", nakon čega je čuvnei glumac postao producent.


Očekivanja su bila da će snimiti andergraund film i niko nije ni pomišljao da rade na kultnom ostvarenju.

 

Dule Savić je dijalog s Borisom i Sergejem snimao odvojeno

 

Dule Savić
foto: Youtube Printscreen

Budući da je Dule Savić na dan kad je trebalo da snime čuvenu scenu u kojoj legendarni fudbaler Crvene zvezde bodri momke morao da otkaže, glumci su snimili svoj deo dijaloga sami, a potom je Savić sutradan snimio svoj.


Na premijeri, nijedna Duletova reč se nije čula u sali — prisetio se Srđan Anđelić. — Kako se pojavio u kadru, krenulo je vrištanje, aplaudiranje i skandiranje. To je trajalo i trajalo.


Lola je pronađena sasvim slučajno

 

Lola Munje, Milica Vujović
foto: Youtube Printscreen

Ekipi je bilo veoma važno da deo glumačke postave ne čine profesionalni glumci. Štaviše, film je najpre zamišljen tako da igraju samo naturščici, ali je na kraju pronađen kompromis da postava bude pomešana. Odlučeno je, ipak, da Lolu i Katu igraju devojke koje se glumom ne bave profesionalno i organizovani su kastinzi. Maju Mandžuku "otkrio" je Zoran Cvijanović, dok je Milicu Vujović pronašao Sergej.


Vozio sam se tridesetkecom. Samo sam ugledao neka neverovatna dva oka. Nikad pre toga nisam startovao devojku u autobusu. Milica i ja postali smo vrlo dobri prijatelji. Kad nam je trebala devojka za lik Lole, bio sam sto posto ubeđen da je ona savršen izbor — rekao je Trifunović za Nedeljnik.


Kako je Srđa Anđelić ispričao, devojke na kastingu su izgovarale repliku "Ćao, hoćeš na piće" i nisu ostavile dobar utisak jer su glumile, a nije trebalo da glume, već da to zvuči što prirodnije. Onda je ušetala Milica i rekla: "Eeee, 'oćeš piće?" i tada su shvatili da je ona njihova Lola.

 

Danijela Vranješ se slučajno našla u filmu

 

Munje
foto: Youtube Printscreen

Poznata glumica čija se replika "Locirajte svoje mesto u koordinatnom sistemu konfuzije" i dalje pamti zapravo nije trebalo da se pojavi u filmu! Ona je snimala drugi film i sasvim slučajno svratila na set da poseti ekipu, kada se ukazala potreba za "autentičnom curom iz osamdesetih", kako je rekla, pa je ona stala ispred kamere. Kako je ispričala, sve vreme joj se vrtelo u glavi jer je morala da puši cigaretu kao da je džoint, a ona čak nije ni pušač.


Deda Mraza je trebalo da igra Branko Đurić

 

Munje
foto: Youtube Printscreen

Ulogu drogiranog momka koji obija apoteku i sve vreme nosi masku Deda Mraza trebalo je da odigra čuveni Đura.


Hteli smo da napravimo foru o bosanskom izbeglici koji guta pilule, i deli ih kao paketiće — ispričao je za Nedeljnik jednom prilikom Sergej Trifunović. — Ali Đuro nije mogao.


Na kraju je uloga pripada Zoranu Cvijanoviću i ostalo je istorija!


Potkrala se jedna greška


Lolin broj telefona, koji se često ponavlja, menja se kroz film. Najpre na početku glasi 3221-847, potom 3221-837 i na kraju ponovo 3221-847.
Inače, taj broj je koristila jedna beogradska porodica, koja je zbog čestih poziva morala da promeni broj, ali je on nakon tri meseca dodeljen drugoj porodici, koja ga je koristila samo šest meseci jer ni oni nisu mogli da izdrže teror fanova filma koji su tražili Loli. Broj je dodeljivan i vraćan još nekoliko puta, sve dok pozivi nisu počeli da jenjavaju...


Glogovčev lik je zasnovan na prijatelju scenariste Srđana Anđelića

 

Nebojša Glogovac, Munje
foto: Youtube Printscreen

Policajac koji puši marihuanu i ide u provod u uniformi nije nastao u mašti scenarista — on je nastao po uzoru na jednog prijatelja Srđe Anđelića.


Imao sam ortaka koji je bio u rezervnom sastavu policije u vreme kad su mobilisali sve žive. Dobio je policijsku uniformu i stalno je zujao po gradu. Tako je ulazio u klubove i naručivao disk-džokejima pesme. Umeo je da kaže: "Šta je? Nema ni vutre?" Odlazio je kući razvaljen. Samo skine šapku. Nažalost, na kraju je zaglavio sa heroinom. Lik pandura njim je inspirisan — ispričao je Srđa.


Ljuba Tadić je pomagao tokom snimanja


Legendarni glumac možda nije imao ulogu u "Munjama" ispred kamere, ali je bio od pomoći tokom snimanja. Naime, kad je ekipi trebalo svetlo za snimanje, on je uključivao svetlo u svom stanu i otvarao prozor da im osvetli.


Onim otmenim glasom samo bi rekao: "Važi, deco". Njegov prozor se vidi u sceni sa početka filma, u kojoj Mare, kog igra Boki, i Pop, kog igram ja, obijaju ćaletov auto koji posle neće da upali — otkrio je Sergej.


Trifunović je vozio — a nije to umeo!

 

Munje
foto: Youtube Printscreen

Sergej Trifunović nije tih dana bio previše zainteresovan za vožnju, pa nije imao vozačku dozvolu, ali je morao da vozi. Zato se sudario s vučnim vozilom, a ekipa je strepela dok je on bio za volanom, naročito Boris Milivojević.
Interesantno, nakon snimanja "Munja" otišao je u Ameriku, gde je u produkciji Spajka Lija igrao taksistu i — ponovo slupao automobil.


Sergej i Bjela su se kladili u vezi s njegovim uspehom


Nakon premijere "Munja" u Centru "Sava", publika nije aplauzom počastila ekipu, već je ona pozdravljena bukom i skandiranjem kakvi se mogu čuti na fudbaskim utakmicama. Nakon toga je Dragan Bjelogrlić rekao Sergeju Trifunoviću: "Gotivan vam je film, to će da vam pogleda sto soma ljudi", na šta je Trifunović prognozirao da će film videti bar 300.000 ljudi. Njih dvojica su se opkladila u hiljadu maraka kakav će biti uspeh "Munja" i — pobedio je Sergej jer je samo tokom bioskopskog prikazivanja film videlo oko 600.000 gledalaca.


Ne, nije bilo improvizacije

 

Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Munje
foto: Youtube Printscreen

Iako film teče tako prirodno i glumci govore onako kako biste očekivali zaista da čujete mlade kako ćaskaju tokom provoda u gradu, replike nisu nastale slučajno i improvizacijom. Štaviše, kompletna glumačka ekipa se okupljala i organizovala velike čitajuće probe, kao da spremaju pozorišnu predstavu.


Kad se rade filmovi, niko ne organizuje tolike čitajuće probe. Dolazili smo svi ujutru u 10. Probali smo, vežbali. Ozbiljno se burgijalo — rekao je Sergej za Nedeljnik.


Spremali su se i na drum&bass žurkama


Kako je glumac otkrio, posle proba glumci su išli na žurke kako bi doživeli ono što doživljavaju i osećaju njihovi junaci.


Posle proba, nas glumce su slali na drum&bass žurke. Išli smo da se zezamo sa tim klincima, da osetimo tu muziku, doživimo tu atmosferu — otkrio je on.
 

 

makonda-tracker