neka lepša vremena

"Nostalgičan sam, čovek prošlog veka": Nikola Kojo sa setom govori o Mileni Dravić, Gidri, Ljubiši Samardžiću

0

Dramskog umetnika danas možemo gledati u serijama "Čudne ljubavi", "Crnoj svadbi", "Radio Milevi", ali kultne uloge i ostvarenja iz detinjstva nikada neće zaboraviti.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Proslavljeni sprski glumac Nikola Kojo na oduševljenje mnogobrojne publike širom regiona prihvata uloge u veoma interesantnim tv formatima, a trenutno imamo prilike da ga gledamo u rediteljskom i glumačkom segmentu u novoj mini-seriji "Čudne ljubavi".

 

Ideja se rodila u glavi Bobana Jevtića i u produkcijskoj kući Fajerflaj. Ja sam samo pozvan da režiram. Uključio sam se i u pisanje jer je Boban, koji je kreator i scenarista ove serije, bio zauzet drugim poslovima u matičnoj kući, a rok koji je bio pred nama bio je kratak.

 

Ljubitelji domaće kinemtografije zavoleli su ga još kao dečaka, kada je svoj talenat pokazao u kultnim ostvarenjima "Žikina dinastija", "Otac na određeno vreme", a imao je i čast da uči od najboljih, Milene Dravić, Dragomira Gidre Bojanića, Ljubiše Samardžića, Marka Todorovića, te priznajte kakve ga uspomene vežu za doajene domaćeg glumišta.

 

Nikola Kojo
foto: Vladimir Šporčić

Pamtim ih po posvećenosti, obrazovanju, ljudskosti, društvenom angažovanju. Neke od njih pamtim i po skromnosti, neke po boemštini, neke ovako, neke onako, ali savete svakako pamtim i ne citiram. Tako sam sazdan. Sve nekako filtriram i sačuvam u srcu i podsvesti — rekao je Nikola za Tv ekran i dodao kako je reagovao na činjenicu da se snima nastavak "Žikine dinastije", gde će tumačiti ulogu.

 

Obradovao sam se. Naročito kad sam pročitao scenario Milene Marković, verovatno jedne od naših najvećih spisateljica. Inače, kuriozitet je da je njen otac Joca Marković pisao prethodne delove tog serijala. Nažalost, za taj film je obezbeđeno tek 10 odsto sredstava i nema sluha među emiterima da prepoznaju potencijal takvog dela. Ili je smeh ipak postao subverzivna delatnost u našem društvu.

 

Nikola Kojo
foto: Dragana Udovičić

Kojo je istakao i da li je nostalgičan za nekim prošlim vremenima.

 

— Jesam, nostalgičan sam. Ja sam čovek prošlog veka. Rođen u Beogradu, vaspitavan kao Jugosloven i građanin sveta. Mnogo mi nedostaje takvo okruženje. Žao mi je što mladi veličaju i vole samo političke granice koje su im neke alave budale odredile i mrze sve što nije to. Verovatno će, kad dožive još neka prekrajanja njihovog okruženja ili kad obiđu malo sveta, shvatiti o čemu govore ljudi mojih stavova i iskustava — završava glumac za Tv ekran.

 

 

 

makonda-tracker