srećno svima

I oni uživaju u porodičnoj idili: Evo kako su poznati čestitali Badnji dan

0

Svim pravoslavnim vernicima srećne praznike poželele su glumice, voditeljke, kao i pevači...

foto: Shutterstock/Yulia Grigoryeva
foto: Shutterstock/Yulia Grigoryeva

Kako svi pravoslavni vernici proslavljaju jedan od najradosnijih praznika, te pripremaju svoje božićne trpeze, unose badnjake u domove, deca pijuču i zajedno večeraju tako su i domaće javne ličnosti poželele svojim pratiocima srećan Badnji dan, odnosno Badnje veče. 

 

 

Ovaj dan označava početak božićnih običaja. Najpre, ujutru se ide po badnjak koji simbolizuje drvo koje je pravedni Jusuf založio u pećini kada se Isus rodio. To drvo treba da bude hrastovo ono se unosi u kuću i uspravlja pored ulaznih vrata gde stoji do uveče kada se priprema posla večerera. No, kada se badnjak unese unosi se i slama koja se posipa slatkišima i gde deca traže i pijuču sve šta je skriveno u slami, a ona simbolizuje slamu na kojoj se Isus rodio. Porodična večera je posna, pa se služi prebranac, suvo voće, smokve, kajsije, sveža ili sušena ribao kao i druga posna jela.

 

Među poznatima koji su na svojim Instagram soriju podelili čestitke pratiocima i time poželeli sreću i mir su Seka Aleksić, Saša Matić, Anastasija Ražnatović, Nina Janković je prenela atmosferu jednom simpatičnom fotografijom, tu je i Dragana Kosjerina, kao i Katarina Grujić sa suprugom Markom Gobeljićem i prijateljima...

1 / 9 Foto: Instagram Printscreen

 

 

 

 

makonda-tracker