tradicija

Iznenadite porodicu za Badnje veče: Medeni vojvođanski PEKANJCI prave se brzo i lako, a ukus je PREDIVAN (RECEPT)

0

Ako još niste odlučili čime ćete se zasladiti posle posnog ručka ili večere, ova ideja koja nam stiže iz Vojvodine mogla bi da vam se dopadne

foto: Marcus Z-pics/Shutterstock
foto: Marcus Z-pics/Shutterstock

Neki ih zovu gube, neko bobaljke, neko pekanjci, a u svakom slučaju ukus im je veličanstven!


Ovih ukusnih kolača ima i u slovačkoj, i u ruskoj, i u mađarskoj kuhinji, pa su tako stigli i u srpsku, a ono što izdvaja posne i slatke pekanjce jesu bogat ukus maka i brza priprema.


Sastojci:

 

  • 500 grama oštrog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 200 mililitara tople vode
  • 200 grama mlevenog maka
  • meda po ukusu
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli


Priprema


Pomešati kvasac s malo vode i kašičicom šećera, razmutiti i ostaviti da nadođe. Potom dodati brašno s kašičicom soli i dodavati vodu po potrebi dok se ne dobije mekano testo. Dobro zamesiti i ostaviti na toplom pola sata.
Potom podeliti testo na šest lopti, pa njih rastanjiti prstima na dugačak štapić, od kog treba seći delova manje testa (2-3 centimetra) i valjati od njih male lopte ili štapiće. Sve poređati po plehu, prethodno podmazanom ili obloženom pek-papirom, pa ostaviti da nadođe još malo.


Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.


Potom izvaditi i spuštati u prokuvanu vruću vodu i mešati oko pet minuta, pa izvaditi i sve dobro procediti. Ređati u dubokoj činiji, pa preliti s malo ulja, pa makom u prahu i medom.


Po želji možete uvaljati i u šećer u prahu.

 

 

makonda-tracker