Ako još niste odlučili čime ćete se zasladiti posle posnog ručka ili večere, ova ideja koja nam stiže iz Vojvodine mogla bi da vam se dopadne
Neki ih zovu gube, neko bobaljke, neko pekanjci, a u svakom slučaju ukus im je veličanstven!
Ovih ukusnih kolača ima i u slovačkoj, i u ruskoj, i u mađarskoj kuhinji, pa su tako stigli i u srpsku, a ono što izdvaja posne i slatke pekanjce jesu bogat ukus maka i brza priprema.
Sastojci:
- 500 grama oštrog brašna
- 20 grama kvasca
- 200 mililitara tople vode
- 200 grama mlevenog maka
- meda po ukusu
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Priprema
Pomešati kvasac s malo vode i kašičicom šećera, razmutiti i ostaviti da nadođe. Potom dodati brašno s kašičicom soli i dodavati vodu po potrebi dok se ne dobije mekano testo. Dobro zamesiti i ostaviti na toplom pola sata.
Potom podeliti testo na šest lopti, pa njih rastanjiti prstima na dugačak štapić, od kog treba seći delova manje testa (2-3 centimetra) i valjati od njih male lopte ili štapiće. Sve poređati po plehu, prethodno podmazanom ili obloženom pek-papirom, pa ostaviti da nadođe još malo.
Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.
Potom izvaditi i spuštati u prokuvanu vruću vodu i mešati oko pet minuta, pa izvaditi i sve dobro procediti. Ređati u dubokoj činiji, pa preliti s malo ulja, pa makom u prahu i medom.
Po želji možete uvaljati i u šećer u prahu.