NA BRIJUNIMA

Čuveni Josip Broz Tito, Zdravko Čolić i Lokice u prazničnom duhu: Evo kako je predsednik Jugoslavije slavio NOVU GODINU

1

Uspomena sa Brijuna će vas potpuno oduševiti i vratiti u neka bezbrižnija vremena.

foto: Universal History Archive, Profimedia
foto: Universal History Archive, Profimedia

Legendarni pevač Zdravko Čolić tokom karijere imao je priliku da zapeva pesmu "Druže Tito, mi ti se kunemo", a izvodio ju je i ispred predsednika Jugoslavije.

 

Pesma koju je komponovao Đorđe Novković, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. godine i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodata je u više od 300.000 primeraka.

 

— To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma armije da nastupim pred Titom. Nastupili smo nakon njegovog novogodišnjeg govora - devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan. Tito nam je svima čestitao Novu godinu. Pevačica Sandra Kulijer iz Banjaluke ga je poljubila i namerno ostavila karmin na njegovom obrazu, a onda ga obrisala. A Tito joj kaže: 'Navikao sam ja.' A meni je dobacio: 'Dobro je tebi, vojniče, vojska na zaduženjima, a ti sa devojkama u trikoima i peva se.' Ali to je bilo njegovo zezanje. Sve to je bilo krajnje pozitivno — rekao je svojvremeno Zdravko Čolić u ispovesti za Nedeljnik.

 

 

— Sedmorica mladih i ja dobili smo pesmu – zdravicu, da naučimo za taj dan. Vojkan Borisavljavić je komponovao, dali su nam note u fasciklama i mi smo je to popodne naučili. Kada je došao trenutak, stali smo neposredno ispred Tita i gledajući u note i tekst zapevali: „Da si živ i zdrav nam druže Tito…“ i sad jedna neprijatna situacija. Znaš kao ono, ide pesma i onda mali instrumentalni deo, a Tito mislio da je kraj pa počeo da aplaudira, a meni neprijatno. Nije kraj! Ja metar- dva od njega mi se smeškamo i nastavimo — istakao je pevač.

 

Zdravko Čolić
foto: Dragana Udovičić

 

makonda-tracker