ANEGDOTE

U OVOJ VILI NA CRNOGORSKOM PRIMORJU JE PROVODIO SVOJE VREME: Ove detalje iz života Josipa Broza Tita SIGURNO niste znali

0

„Dok je mlad, svako veruje da je svet počeo da postoji tek kad se on rodio i da sve, zapravo, postoji samo njega radi“- rekao je Gete, a tu izreku je potvrdila u našoj istoriji najpoznatija ličnost bivše zemlje čuveni Josip Broz Tito.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bio je jugoslovenski komunistički revolucionar, državnik, diplomata, lider Saveza komunista Jugoslavije, te doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Za njega se može reći da je bio najmoćniji predsednik u istoriji Jugoslavije, te da je bio veoma voljen u narodu. Josip Broz

 

Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici maja 1892. godine. Na njegovu inicijativu datum rođenja obeležavan je 25. maj, poznatiji kao “Dan mladosti”od 1945. godine, pa sve do 1988. Glavni simbol ovog praznika bila je tzv. Štafeta mladosti, koja je nošena oko mesec i po dana kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu na veličanstvenom sletu, koji je organizovan na stadionu JNA. To je bio glavni simbol i znak građana da su mu predani. Takođe, Tito je kasnije i doneo odluku da ovo bude i praznik omladine.

 

I nakon više od tri decenije od prestanka slavljenja „Dana mladosti“, ljudi se još sećaju ovog datuma, jer nas na njega upravo podsećaju brojne rezidencije koje je ostavio za sobom. Svaka od tih velelepnih građevina odiše mirisom nekog starog, po mišljenju mnogih boljeg vremena. Neki objekti su u boljem stanju, neki potpuno devastirani, o nekima je poznato sve, a neki su pak obavijeni velom tajne i o njima se gotovo ništa ne zna.

 

Mi vam donosimo priče o njegovoj najpoznatijoj vili „Galeb“, koja je smeštena u jednom od najlepših primorskih gradova u Boki Kotorskoj, gradu koji je poznat još i kao grad “mora, sunca, zidina i kula“- Herceg Novom, tačnije u Igalu. Vila „Galeb“ ili kako je češće nazivamo Titova vila je sagrađena 1976. godine u od tada je u sastavu Instituta Igalo, koji se ubraja u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko lečenje na Balkanu.

 

Velelepna letnja vila „Galeb“ je tek pre nekoliko godina otvorena za posetioce, a smeštena je na romantičnom mestu, okružena brežuljicima, borovima preko kojih se prostire božanstven pogled na bokokotorski zaliv. Jedan od glavnih razlog gradnje vile bilo je Titovo lečenje u staroj banji u Igalu, koje je imalo mnogovišestruke koristi po njegovo zdravlje da je odlučeno da se vila napravi u blizini rehabitacionog centra. Ali naravno i pored toga, taj deo ima i izuzetne prirodne pogodnosti.

 

Baš na toj teritoriji Igala mešaju se mediteranska klima sa ulaza u zaliv i kontinentalna iz zaleđa Herceg Novog, zbog blizine Orijena, koji je najviša planina na istočnoj Jadranskoj obali. Titov prvi boravak u Igalu bio je 1976. godine u staroj banji, iste godine za samo šest meseci sagrađena je i vila, a Tito je obišao već 25. januara 1977. godine. Objekat čini 5.500 kvadrata na četiri nivoa, dok se na 75.000 kvadrata prostire prelep park.

 

Tokom Titovih boravaka u Herceg Novom dešavale su se brojne anegdote, dogodovštine, romanse i priče, koje je pre dve godine u razgovoru za Glossy.rs otkrio direktor marketinga Instituta “Dr. Simo Milošević“, Nikola Mračević.


Kada se osvrnete kroz istoriju, koje su vam prve asocijacije na Tita i Titovu vilu?

 

Svakako vešt diplomata, a deo te diplomatije se odvijao i upravo ovde, u vili „Galeb“. Sve to je davalo na važnosti samog Igala i Titove vile. Bili su tu između ostalih i alžirski predsednik Houari Boumédiène i predsednica vlade Šri Lanke, Sirimavo Bandanaraike, a jedan od državnika koji su bili Titovi gosti je bio i princ Čarls, britanski prestolonaslednik.

 

Šta je Titu bilo posebno zanimljivo u banji?

 

To se možda najbolje vidi iz transkripta Titovog razgovora sa Miroslavom Krležom. Pored terapija koje su mu izuzetno prijale, Tito govori Krleži kako je tu prekrasno, klima fantastična i da je lepo je čak i kad kiša pada.

 

Da li mislite da je upravo on zaslužan za današnji status banje i za pozitivan odziv i oporavak pacijenata?

 

Pa ne bih rekao da je samo on zaslužan za to. Tu je prvenstveno kadar banje, lekovito blato, mineralna voda i mikro klima Igala. Ali mislim da je pomoglo imidžu banje to što je upravo Tito boravio tu i što je dobro reagovao na lečenje u banji.

 

Da li znate neku anegdotu vezanu za Titov boravak i lečenje u banji?

 

Ima tu više anegdota. Voleo je da „pobegne“ svom obezbeđenju, samo da bi prošetao šetalištem kao običan građanin.

 

Da li i koliko je bitno i važno da se sećamo Tita, i koliko je po vašem mišljenju on doprineo gradu izgradnjom ovog rehabilitacionog centra?

 

Svakako mislim da je važno da ga se sećamo jer je ipak bio jedna od ključnih figura na svetskoj političkoj sceni. Tito je ovde odigrao veliku ulogu jer je igrom slučaja bio u vili „Galeb“ u momentu velikog zemljotresa iz 1979. i upravo je iz Herceg Novog pozvao celu Jugoslaviju da pomognu obnavljanje crnogorskog primorja pa samim tim i banje. Institut Igalo je danas jedan od najvažnijih privrednh subjekata u Herceg Novom i u Crnoj Gori.

 

 

makonda-tracker