nije izdržao

Ubio se u 29. godini i šokirao planetu: Poslednje što je slavni muzičar zapisao u dnevniku seče poput noža

0

Pre dve i po godine svet je ostao bez reči kada je objavljeno da je jedan od najpopularnijih ljudi svetskog šou-biznisa u tom trenutku pronađen u Omanu bez znakova života. Imao je samo 28 godina i planetu na dlanu, a rešio je da sebi oduzme život.

foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švedski di-džej, muzičar i producent Tim Berling, poznatiji kao Aviči, izvršio je samoubistvo 20. aprila 2018. godine staklom prerezavši vene, u omanskom Maskatu, nakon duge borbe sa zavisnostima i mentalnim problemima.


Tri godine kasnije, autor Mons Mosenson objavljuje knjigu "Tim — zvanična biografija Avičija", koja bi trebalo da rasvetli detalje o njegovom životu, poteškoćama, karijeri i smrti. Veliku pomoć u pisanju pružio mu je uvid u Avičijeve dnevnike, koje je čuveni di-džej vodio kako bi se lakše nosio s depresijom, kao i razgovor s njegovim roditeljima Klasom i Anki.

 

U jednom od njegovih dnevnika vidi se da je di-džeju nedostajao alkohol, nakon što je uspeo da pobedi zavisnost od njega.


Bilo mi je teško da prihvatim da više nikad neću moći da pijem, iako su mi svi lekari snažno preporučivali da sačekam najmanje godinu dana pre nego što uopšte popijem pivo. Naravno, nisam slušao većinu doktora, poslušao sam nekolicinu onih koji su rekli da je u redu da pijem ako budem oprezan — zapisao je Aviči.


On je pisao i da mu nije lako jer ne prestaje da radi.

 

AVICII
foto: Profimedia

Bio sam neupućen, naivan, obilazio sam svet. Još uvek sam na turneji bez kraja. Jer, kada jednom završite krug — pogodite šta — počinjete ponovo iznova — podsetio je on i istakao da mu je laknulo kad je završio u bolnici.


Ti dani u bolnici su bili jedini dani bez anksioznosti i stresa kojih se sećam tokom proteklih šest godina. To su bili moji pravi odmori, koliko god to depresivno zvučalo — napisao je.


U Mosensonovoj knjizi otkriva se mnogo nepoznatih detalja o di-džeju, poput toga da je počeo da meditira da bi se lakše izborio sa svojim duševnim problemima, ali je to dovelo do nove adikcije: postao je opsednut meditacijom!

 

AVICII
foto: Profimedia

U jednom delu, autor piše o brojnim Avičijevim prijateljima koji su njegovom ocu Klasu slali poruke jer su bili zabrinuti zbog njegovog ponašanja pred sam kraj života, budući da je di-džej često plakao i gotovo da uopšte nije pričao.


Osećam da su strahovi poslednjih nekoliko dana napravili pustoš u meni, ali ne zaboravljam savet da treba da se fokusiram na disanje — napisao je Aviči pre nego što je oduzeo sebi život.


Di-džejevi roditelji su nakon Avičijeve smrti osnovali Fondaciju "Tim Berling", koja podržava ljude i organizacije koji se bave prevencijom samoubistva i pomažu ljudima narušenog mentalnog zdravlja.

 

 

makonda-tracker