prerano nas je napustila

Od jednog gubitka se nikad nije oporavila: Tragična priča meksičke glumice koju su Srbija i svet obožavali

0

Glumica Edit Gonzalez, koju pamtimo iz najpopularnijih latinoameričkih serija, preminula je u 54. godini života posle teške bolesti, a njen život obeležili su životni izazovi, putovanja, ljubavni krahovi i sapunice. Baš kada je uplovila u mirnu luku, dostigla status najveće televizijske zvezde Meksika, izgradila porodicu koju je tako dugo želela i pronašla čoveka svog života, stigla je najteža dijagnoza.

foto: Fabiano Silva/Getty images/Profimedia
foto: Fabiano Silva/Getty images/Profimedia

U junu 2019. godine, na Tviter profilu meksičke glumice Leticije Kalderon, koje se sećamo kao Esmeralde u istoimenoj seriji, osvanula je tragična vest: njena koleginica Edit Gonzalez preminula je u 54. godini. Ona je oslovila svoju dragu prijateljicu Güera (Belkinja), što je bio njen nadimak u uskom krugu ljudi.


Güera, nedostajećeš nam! Nema težeg bola od onog koji oseća tvoja mama, koju grlim svom svojom ljubavlju ― napisala je potresena Kalderonova.


Čuvena Edit tri godine je vodila tešku bitku protiv raka jajnika, koji nije uspela da pobedi ni nakon nekoliko operacija limfnih čvorova i histerektomije.

 

Meksička glumica i plesačica rođena je kao Edit Gonzalez Fuentes u Meksiko sitiju 10. decembra 1964. godine, mada se u nekim izvorima navodi da je na svet stigla u Montereju.

 

Edit Gonzales, Edit Gonzalez
foto: Alberto E. Tamargo/ddp USA/Profimedia

U svakom slučaju, ona je kao dete živela u glavnom gradu Meksika, gde je od malih nogu učestvovala u školskim predstavama i dobijala manje uloge u televizijskim serijama, mahom u telenovelama. Potom se uputila u Njujork i Pariz na studije glume. U Americi je učila od čuvenog Lija Strasberga, koji je imao čuvenu akademiju i fimlski institut, a u Francuskoj je na Sorboni studirala još i engleski jezik i istoriju umetnosti, dok je tokom kraćeg boravka u Velikoj Britaniji izučavala i džez.


Početkom osamdesetih, ona je po povratku u Meksiko zabeležila prve zapaženije uloge, a prvu glavnu igrala je u sapunici Bianca Vidal. Uloge su se nizale, a Edit je 1993. godine zaigrala u čuvenom "Divljem srcu" (Corazón salvaje) i od tad je godišnje snimala po nekoliko serija, uz poneki film. Najviše pažnje svetskih poštovalaca ovog žanra privukla je serijama "Salome", "Srce u plamenu" i "Esperansa", a važila je za jedno od najvoljenijih TV lica meksičke telenove, koje s lakoćom igra i najopasnije negativke i voljene glavne junakinje koje lome životne nepravde. U jednom periodu svoje karijere zamenila je čuvenu kuću Televisa novom uspešnom mrežom u svetu televizijskih sapunica pod imenom TV Azteca, u kojoj je često zadavala muke producentima zahtevajući da joj pronađu dublerku za intimne scene.

 

Edit Gonzalez
foto: MediaPunch/Shutterstock Editorial/Profimedia

Edit je privlačila pažnju i svojim privatnim životom, o kom nije želela da govori u javnosti, naročito kada se 2004. godine pročulo da je u drugom stanju i da će biti samohrana majka. Ona je u avgustu donela na svet ćerku Konstancu, a četiri godine kasnije otkriveno je da je otac glumičinog deteta meksički političar Santijago Kril. Tokom jednog intervjua 2012. ona je saopštila da je jednom prilikom doživela pobačaj i da je će je to boleti zauvek.


Izgubila sam jedno. Toliko mi je žao... To je nešto što boli, što će uvek boleti ― rekla je glumica.

 

1 / 4 Foto: Carsol Carpentiere / BACKGRID/Profimedia


Edit je 2010. godine rekla "da" meksičkom ekonomisti Lorencu Lazu Margainu, s kojim je ostala do kraja života. Tada nisu ni slutili da će on uslediti nepunu deceniju kasnije.


Edit je 2016. dijagnostikovan rak jajnika, i to u četvrtoj fazi. Glumica je imala više operacija i bila uporna i istrajna, ali preminula u podne 13. juna 2019. godine. Na večni počinak ispratili su je brojni članovi porodice, prijatelji i kolege, a sahranjena je pored svog oca u Naukalpanu de Huarezu, mestašcetu u blizini Meksiko Sitija.

 

 

makonda-tracker