za nju nema odustajanja

Beograđani će danas uživati u njenom talentu: Ovo je Zeina Nasar ― žena koja MENJA ISTORIJU svog sporta

4

Na konferenciji održanoj uoči obeležavanja Svetskog dana boksa u Beogradu, pojavila se i Nemica libanskog porekla koja ja se često u medijima naziva ženom koja menja pravila

foto: Antonio Ahel/ATA Images
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Svetska bokserska organizacija (AIBA) ove godine povodom Svetskog dana boksa glavni program održava u srpskom glavnom gradu, budući da će Beograd biti domaćin AIBA Svetskog prvenstva u boksu za muškarce od 26. oktobra do 6. novembra 2021.


Tim povodom organizuje se niz manifestacija, uključujući i nastup Gorana Bregovića i grupe Huriccane, a njima će prethoditi omladinske borbe i još nešto ― otvoreni treninzi s poznatim bokserima Rojem Džonsom Džuniorom, Robertom Kamareleom i Zeinom Nasar.

 

Nasarova se jutros pojavila na konferenciji za štampu u Skupštini Grada kako bi najavila ovaj događaj, a malo je poznato koliko je ona značajna u svetu boksa, iako ima tek 23 godine.

 

1 / 4 Foto: Antonio Ahel/ATA Images


Zeina Nasar rođena je i odrasla u Berlinu, u libanskoj porodici, a prvi put se za boks zainteresovala kada je imala 13 godina, nakon što je na platformi YouTube videla žene kako boksuju. Tih dana je trenirala košarku i dobila želju da pokaže "sopstvenu snagu".


Ona je vredno radila na ostvarenju svojih snova i postala profesionalna bokserka: prvu titulu je osvojila 2014. godine, a može da se pohvali i time da je pet puta zaredom osvajala nemačko prvenstvo u pero-lakoj kategoriji. Bila je prva muslimanka koja je osvojila Nemačko žensko elitno prvenstvno 2018. godine, a već naredne je odnela još jednu veliku pobedu, značajnu za druge žene islamske veroispovesti koje žele da se takmiče u ovom sportu. Naime, Zeina nosi hidžab, zbog čega je podnela zahtev Svetskoj bokserskoj organizaciji da se ženama dozvoli nošenje marame u ringu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeina Nassar (@zeina.boxer)


Kako su pre nekoliko godina pisali mediji, Nasarova je imala osam godina kada je odlučila da će biti pokrivena. Budući da je njena starija sestra, veliki autoritet u njenom životu, nosila hidžab, Zeina je bila odlučna da će poći njenim stopama, iako ju je majka pitala da sačeka i razmisli makar jšo godinu dana.

 


Religija mi je veoma važna ― istakla je jednom prilikom. ― Možete to i da vidite: ja nosim maramu. Istovremeno, mislim da je to privatna stvar. Svako treba da nađe svoj put i živi na njemu. Ja ne pitam one koji ne nose hidžab jesu li hrišćani. Zašto? Jer je to privatnost.


Nasarova je bila istrajna u svojoj borbi da dobije jednaka prava kao ostale bokserke i da ostane pokrivena u ringu, i to joj je u februaru 2019. omogućeno ― AIBA joj je dozvolila takmičenje sa hidžabom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeina Nassar (@zeina.boxer)


Ovo je velika pobeda za mene i za sve žene širom sveta ― napisala je tada Zeina na Instagramu, a njen sledeći cilj je promena pravila kako bi nastupila na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.


 

 

makonda-tracker