neponovljivi talenat

Rođen je pre tačno 78 godina: Dragan Nikolić je život posvetio istinskoj LJUBAVI, a darovitošću je osvajao publiku

0

Neprikosnoveno stvaralaštvo kojim je doprineo domaćoj kinematografiji mlađim generacijama predstavlja je ozbiljan zadatak kada je reč o umetnosti i urođenom talentu, a da li će neko uspeti da ga nadamši, ostaje da vidimo u narednim godinama.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Proslavljeni umetnik i velikan sprskog glumišta - Dragan Nikolić danas bi napunio 78 godina, ali nas je pre pet godina napusto nakon duge i teške bolesti.

 

Njegovo višedecenijsko stvaralaštvo ostavilo je neizbrisiv trag na regionalnu kinematografiju, a njegova velikodušnost, izražena empatija i socijalna inteligencija kosila sa se "surovim svetom" današnjice, koji je Nikolić svojevrsnim umetničkim darom obezvređivao.

 

Dragan je rođen 20. avgusta 1943. godine u Beogradu, a odrastao je sa ocem Dušanom, majkom Jelenom i starijim bratom Miroslavom koji mu je bio neizmerna podrška i motivacija tokom života.

 

Odmalena je pokazivao sklonost ka glumačkom poslu, a već na drugog godini srednjoškolskog obrazovanja, Dragan je otišao na prijemni ispit "Akademije za pozorište, film, radio i televiziju". Na iznenađenje celokupne familije i prijatelja, primeljen je kao sedamnaestogodišnji mladić, a time je dobio zvanje najmlađeg studenta na uvaženom fakultetu.

 

Milena Dravić
foto: Damir Dervišagić

Nikolić je diplomirao u roku, a već 1964. godine zaigrao je u filmu  "Pravo stanje stvari", gde je tumačio sporednu ulogu, ali dovoljno značajnu da njegovu darovitost uoče reditelji od kredibiliteta. Usledile su role u ostvarenjima "Kad budem mrtav i beo", "Tri sata za ljubav" - sa kojim se nagrađen diplomom na festivalu u Puli, "Život je lep", "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva".

 

Mnogobrojna publika zavolela ga je u neponovljivim ostvarenjima "Otpisani", "Balkan ekspres", "Poslednji krug u Monci", "Obećana zemlja".

 

Dragan je bio zapažen i tokom interakcije za publikom, te je debitovao kao član pozorišta "Boško Buha", a kasnije je karijeru nastavio u "Beogradskom dramskom pozorištu". Glumac je tokom dugogodišnjeg stvaralaštva višestruko nagrađivan, a pored istaknutih odlikovanja, 2000. godine dodeljena mu je Nagrada "Pavle Vujisić" za životno delo.

 

Nikolić je suprugu Milenu Dravić upoznao davne 1969. godine na snimanju filmskog ostvarenja "Horoskop", gde su se dogodile prve ljubavne iskre. Tri godine kasnije na pauzi snimanja filma "Kako su se volele dve budale" izgovorili su sudbonosno da, a kuma na venčanju bila im je koleginica Seka Sablić.

 

Čitav život proveli su u skladnom braku, punom poštovanja i razumevanja, a publika je uživala u momentima kada su kao par bili na sceni.

 

Jedna od poslednjih Draganovih uloga bila je u seriji "Montevideo, vidimo se", koja se prikazivala 2014. godine.

 

 

 

makonda-tracker