nisu obuzdali suze

Kao maslačak — "nežan, krhak, gizdav": Glumci održali emotivne govore na komemoraciji Marku Živiću

0

U Beogradskom dramskom pozorištu održana je komemoracija glumcu Marku Živiću, koji nas je napustio prošle nedelje, nakon što je izgubio borbu s virusom korona.

foto: Amir Hamzagic/ATAImages
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

U pozorištu u kom je jedan od omiljenih srpskih glumaca godinama nastupao okupio se veliki broj njegovih kolega kako bi se oprostio od Marka Živića.


Marko je voleo neke uloge da posveti ljudima kojih nema. Mi ćemo sada igrati za njega — rekao je glumac Andrija Kuzmanović.

 

 

Njihov stariji kolega Slobodan Boda Ninković nije uspeo da obuzda suze.

 

On je mene zvao Bodili, Bodice. Ovih dana smo svi gajili nadu da ćemo se svi sresti na ovim daskama. Razmišljao sam kako bih i gde mogao da nađem neko poređenje sa njim, recimo u životinjskom ili biljnom svetu i onda mi se prikazao maslačak, ona nežan, krhak, gizdav. Mislim da ovde nema čoveka koji nije posegnuo jednom za maslačkom, dunuo ga i rasejao ga. Marko je za mene maslačak. Kad s nekim delite par malih kvadrata, kad se skidate zajedno, onda ste valjda dovoljno intimni, prisni. Pričali smo dosta, šalili se, smišljali svašta — rekao je glumac i setio se jedne njihove zajedničke scene. — I sećam se vrlo dobro koliko se Marko povremeno ljutnuo kad sam ja pokušao da celu stvar malo razigram bio sam malo van konteksta. Međutim, ta poslednja scena u kojoj on šalje Andriju i Anju u spas, a sebe žrtvuje za njihov spas, potupno govori o tome da tu nije bilo mnogo glume, to je bio Markić. I Marko nije bio ovakav dogovor. Trebalo je da ti mene ispratiš u penziju, a ja tebe da ovako pratim. Što bi rekao tvoj "Martini", a kako sad da piše u ovom slučaju i šta da pišem u ovom slučaju. Neka ti je laka zemlja, Marko — bio je emotivan glumac.

 

1 / 18 Foto: Amir Hamzagic/ATAImages


Na komemoraciji je na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" govorio i Miloš Biković.


Napisao je jedan kratki akrostih: "Dao si mi afirmaciju i pažnju, dao sam ti osobenost i talenat, vredelo je". Ja sam napisao, pošto znam da ih je voleo: "Ti si znao, rak se može najuriti klovnovskim nosem crvenim, a prava se aždaja može ubiti mačem drvenim, rečju, šalom, pričom, replikom, pa i mitom, kao oružjem može se braniti zemlja. O, da, besmisao se može premostiti kaskanjem... i da su sila najveća rečik tople, reči blage, vidiš li da za osmeh treba sve više snage i da taj osmeh može otopiti sve smetove... Vidimo se, Marko — rekao je Biković.

 

 

Na komemoraciji je govorila i Milica Zarić, Markova koleginica s klase, i njegov kolega iz BDP-a Ivan Tomić.

 


Među okupljenima na komemoraciji slavnom glumcu su i njegove kolege Sandra Bugarski, Milica Milša sa suprugom Žarkom Jokanovićem, Srđan Timarov, Petar Benčina, Vesna Čipčić, Dejan Lutkić, Milica Zarić, Mima Karadžić, Aleksandar Đurica i mnogi drugi.

 

 

makonda-tracker