tako tužno

Jedna od NAJTRAGIČNIJIH sudbina: Mirjana Barjaktarević nastradala je prerano, a bila je trudna ― i LEPOTICA bez premca

0

Lepa Mirjana Barjaktarević bila je trudna, uspešna, poznata... Onda su njen život, snovi i budućnost ugašeni u jednoj noći, a podelila je tragičnu sudbinu sa rođenom sestrom Silvanom.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Film "Toma" vratio je uspomene na jednu epohu legendarnih pevača narodne muzike, a između ostalih, u filmu je prikazan i lik Silvane Armenulić. Silvanino ime je jedno od najčuvenijih kada je narodna muzika u pitanju, a poznato je da je s njom stradala i njena sestra Mirjana Barjaktarević.

 

Mirjana je tada bila u šestom mesecu trudnoće.

 

 

Sa Silvanom i Mirjanom nastradao je i Rade Jašarević, a saobraćajna nesreća s tragičnim ishodom rasplakala je hiljade i hiljade Jugoslovena.

 

 

Kao i Silvana, i Mirjana je bila kraljica narodne muzike i sevdalinki, a neke od njenih najpoznatijih pesama jesu Doleteće beli golub, Samo njega sanjam, Dođi, dođi, željo moja, Imala sam drugaricu...

 

Mirjana je bila veoma talentovana, a komponovala je i za sebe i za svoje kolege. Snimila je na desetine sevdalinki za arhiv Radio Beograda.

 

Treća sestra Silvane i Mirjane, Dina Barjaktarević Nikolić, ispričala je u potresnoj ispovesti da je vrisnula kada je čula da su joj najrođenije nastradale. Zapravo, ona je pukom srećom izbegla smrt tog dana. Mirjana kao da je naslutila nesreću, pa se vratila da poljubi sestru, a Dina je rekla da ju je izljubila kao nikad pre toga.

 

Svi su dotrčali da me vide i pitaju zašto sam vrisnula. Kada su čuli, to je bio šok. Inače, ja sam trebala da idem sa njima u Požarevac, ali sam ostala da gledam film “Let iznad kukavičjeg gnezda”. Rekla sam im: “Ne mogu sada, ići ću drugi put”. Non-stop sam išla sa njima. Eto, izbegla sam smrt. Inače, pre nego što će krenuti njih dve, Mira se vratila sa drugog na naš treći sprat gde smo živele da me poljubi. Posle mi je to prošlo kroz glavu, kao da je osetila nešto. Izljubi me je kao nikad pre toga. Sećam se da me je u jednom trenutku te noći stomak toliko zaboleo da je komšinica koja je tada bila u stanu pored mene, htela da zove Hitnu. Grčevi su bili jaki. Kasnije sam saznala da su u to vreme one imale udes. Kao da sam predosetila.

 

I Mirjana je, poput Silvane, bila lepotica bez premca, a njena smrt bila je još tragičnija zbog trudnoće...

 

 

makonda-tracker