nije prećutala

S RAZLOGOM JE TO URADILA BAŠ SAD! Najpoznatija Srpkinja u Holivudu se obratila Dui Lipi — i POKOSILA je argumentima!

4

Holivudska glumica srpskog porekla odlučila je da se otvorenim pismom obrati pop pevačici Dui Lipi, koja je nedavno šokirala javnost objavivši mapu Velike Albanije

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Engleska pevačica albanskog porekla Dua Lipa nedavno je ustalasala javnost podelivši fotografiju na kojoj se nalazi mapa ozloglašene Velike Albanije, odnosno imaginarnih koje uključuju, pored Kosova i Metohije, još neke delove Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Grčke.


Lipu su, pored srpske javnosti, osudili i UNICEF i brojni korisnici društvenih mreža širom sveta, nakon čega je pevačica pokušala da izgladi stvari napisavši da je samo želela da Kosovo bude prikazano na mapi Apple-a kao nezavisna država — što, podsetimo, Ujedinjene nacije i Republika Srbija ne priznaju — kao i da nije imala nameru da izaziva mržnju, da je pogrešno shvaćena i da svako ima pravo da bude ponosan na svoje korene.

 


Njoj se obratio veliki broj srpskih zvezda, a sada im se priključila i australijsko-američka glumica Bojana Novaković, koja je poreklom iz Srbije i koja se proslavila ulogama u filmovima "Ivica tame", gde je igrala s Melom Gibsonom, i "Generacija Um", u kojem je delila kadar s Kijanuom Rivsom.


Ona je rešila da svoju popularnost i uticaj iskoristi kako bi argumentovano odgovorila pevačici.


Draga Dua Lipa, nekoliko prijatelja mi je tražilo da ti odgovorim na objavu od pre nekoliko nedelja. Odlučila sam da sačekam da ne bih dolivala ulje na vatru u gorućoj situaciji, pa sam rešila danas da ti odgovorim — počela je Novakovićeva.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Ona je napomenula da je sramota što se Kosovo na mapi Apple-a ne pominje ni kao srpska autonomna pokrajina jer su tamo naši manastiri, crkve, spomenici i mesta rođenja Duinih roditelja.


Da li si svesna da zastava koju si objavila nije ni albanska ni kosovska? Ona koju si objavila je zastava države koja ne postoji, takozvane "Velike Albanije", koja je u stvari ideja spajanja 4 države u okolini: Grčke, Crne Gore, Makedonije i Srbije. To je simbol nacionalizma, fašizma i ksenofobije — napisala je Bojana između ostalog.


Ona je istakla da je, budući da je ponosna na svoje poreklo, srećna kada neko iz Srbije i okoline doživi uspeh i da je sigurna da su Duini roditelji ponosni na njenu karijeru.


Imaš mnogo fanova iz Srbije (koji su bili veoma povređeni nakon tvoje objave, uključujući i obožavatelje iz Grčke, Makedonije i Crne Gore). Nadam se da ćeš razumeti dublje značenje simbola koje koristiš i da ćeš širiti samo etničku ljubav bez nacionalne mržnje — zaključila je glumica.

 

Kompletno pismo pročitajte u galeriji.

 

1 / 3 Foto: Instagram

 

 

 

makonda-tracker