sećanje na jugoslovensku divu

Zvali su je NAJLEPŠOM JUGOSLOVENKOM, odbila je sve muškarce — i zavolela NJEGA: Ko je bila fatalna Marija Baksa?

0

Fatalna, prelepa Jugoslovenka Marija Baksa napustila je ovaj svet 2019. godine, a ostaje sećanje na divu koju su lepotom poredili sa Avom Gardner i Katrin Denev

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Ovako se govorilo: kada bi Marija Baksa prošla ulicom, svi muškarci su se okretali za njom.

 

Marija Baksa bila je zvezda jugoslovenskih filmova i svojevrsni seks-simbol Jugoslavije. Toliko je bila fatalna da su je zvali i "najlepšom Jugoslovenkom".

 

Rođena je 1943. godine u Osijeku, a svojom zanosnom lepotom privlačila je pažnju i poglede, a možda je baš zbog atraktivnog izgleda često dobijala nešto kontroverznije i slobodnije uloge.

 

Lepa plavuša uplovila je u svet glume s dvadeset godina, a sedamdesetih godina prošlog veka stekla je slavu u bivšoj Jugoslaviji. Nakon filma "Svi bokseri idu u raj", usledile su uloge u ostvarenjima "Kiklop", "Mlad i zdrav kao ruža" i "Davitelj protiv davitelja". Ipak, ta slava nije ostala samo u granicama bivše Jugoslavije, već se proširila na evropski, pa i svetski nivo.

 

Baksa je glumila i u italijanskim, i u američkim filmovima, a zbog fatalne lepote i zelenih očiju mnogi su je poredili sa ikonama lepote Katrin Denev i Avom Gardner.

 

Ne čudi što je imala brojne udvarače zbog svog neprikosnovenog šarma, a kako se pisalo, među njima je bio slavni fotograf Angelo Frontoni, kao i producent grčkog porekla Ovidije Asonitis.

 

Marija Baksa
foto: Youtube Printscreen

Šuškalo se da ju je nekoliko puta zaprosio, ali Marija to nije prihvatala. Pred oltar je pak otišla sa biznismenom Milojkom Veljovićem. Njih dvoje dobili su ćerku Taritu, koja danas živi u Rimu i bavi se prodajom antikviteta.


Italijanska prestonica bila je važno mesto u životu Marije Baksa, jer je tako živela godinama. Ona je u Italiji studirala arhitekturu, a iako su je do diplome delila dva ispita, gluma ju je odvela na drugu životnu stranu.

 

Pre dve godine. vest da je Marija Baksa preminula rastužila je one koji su pratili i voleli njen lik i delo.

 

Marija Baksa je preminula 14. novembra 2019. godine u svom stanu u Kosovskoj ulici u Beogradu.

 

 

makonda-tracker