icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

sigurno je pamtite

JEDNA OD NAJVEĆIH ZVEZDA STARE JUGOSLAVIJE: Znate li ko je bila ČUVENA majka Maje Volk?

Bila je prvakinja drame, neverovatno obrazovana, talentovana...

foto: Tamara Trajković
foto: Tamara Trajković

Popularno tv lice, pisac, univerzitetski profesor... Mnogo je titula koje je u životu ponela Maja Volk, čije ime nam je svima dobro poznato, ali isto tako — ime njene majke. 

 

Iako to nije mnogo poznat podatak, majka Maje Volk bila je čuvena glumica bivše Jugoslavije, Mirjana Kodžić, a otac filmski i pozorišni kritičar, doktor nauka Petar Volk.

 

Majina majka je umrla 2004. godine, ali iza nje je ostalo pregršt uloga i bogata karijera glumice i spisateljice! 

 

Mirjana je diplomirala na Filozofskom fakultetu i Muzičkoj akademiji, a bila je prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta, Sarajevskog narodnog špozorišta, Savremenog pozorišta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

 

Brojne su uloge koje je iznela veličanstvena Mirjana Kodžić: od Feme u "Pokondirenoj tikvi" do Lize Dulitl u "Pigmalionu"... Osim što je bila prvakinja drame, Mirjana je ostvarila i dosta uloga kada je filmografija u pitanju, a posebno je značajna uloga  Gospođe Agatonović u filmu "Nije nego" i Ane u "Pozorištu u kući".

 

Ne samo što je imala izvanredne uspehe kada su gluma i pozorište u pitanju, Mirjana je pisala i radio-drame, ali i deset romana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

 

Maja Volk je njeno jedino dete iz braka sa Petrom. Sa druge strane, Maja ima troje dece: ćerke Milenu i Teodoru i sina Mihajla.

 

Zanimljivo je da je Maja svojevemeno istakla da je njena ćerka Milena nasledila Mirjanine gene.

 

Najstarije i najmlađe dete na neki način po rođenju imaju “status”, ali srednje je uvek u problemu. Zato je Milena još u detinjstvu razvila šarm ne bi li privukla pažnju. Nasledila je temperament od moje mame, glumice Mirjane Kodžić, i to je umela da koristi ‒ ispričala je Maja za HELLO!.