tada nisu ni sanjali šta nosi budućnost

Nasmešićete se kad čujete kako je počelo: JOVANA PREKOVIĆ donosi Srbiji ZLATO iz Tokija, a evo zašto je odabrala KARATE

0

Aranđelovčanka Jovana Preković osvojila je sedmu medalju za srpsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Tokiju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Karatistkinja Jovana Preković danas je obradovala Srbiju — odnela je pobedu u finalnom meču protiv Kineskinje Sjaojan Jin i postala olimpijska šampionka!


Ovaj uspeh nije stigao slučajno, budući da je Jovana u Tokio otputovala kao svetska i evropska šampionka u karateu, a ona je prva karatistkinja iz Srbije koja je predstavljala našu zemlju na Olimpijskim igrama.


A otkud uopšte lepa Jovana u karateu? Kako je jednom ispričala, za sve su "krivi" njena ljubav prema crtanoj seriji "Zmajeva kugla" i njen deka!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana Prekovic (@joka_201)


Na prve časove karatea odveo me je deda, jer sam obožavala da gledam crtani film "Zmajeva kugla", u kom je glavni junak bio Goku sa odličnim poznavanjem borilackih veština — prisetila se Jovana serije koju su obožavala mnoga deca na našim prostorima.


Roksanda Atanasov, koja je u to vreme držala časove karatea mališanima, primetila je da je Jovana izuzetno nadarena za ovu istočnjačku veštinu, a Jovana i ona ubrzo su postane nerazdvojni tandem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana Prekovic (@joka_201)


U tom periodu, Roksanda je držala časove karatea u svim vrtićima u Aranđelovcu, a budući da sam želela da budem kao spomenuti junak iz mog omiljenog crtanog filma, karate je za mene bio pravi izbor. Želela sam da budem najbolja — rekla je Jovana iskreno jednom prilikom.


Naša zlatna Jovana je, inače, studentkinja Fakulteta za sport i članica sportske jedinice Vojske Srbije, a od početka bavljenja karateom osvojila je mnogo medalja, između ostalog zahvaljujući podršci svojih roditelja, dveju sestara i brata. Kruna je svakako olimpijsko zlato, uz pesnicu visoko podignutu uvis!

 

Jovana Preković
foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker