gruzin s adresom u srbiji

Doneo nam je još jednu medalju! Evo ko je ZURAB DATUNAŠVILI, čovek čije ime danas kliče cela Srbija

0

Ako njega pitate, možete ga zvati i Zoran. Ipak, to nije njegovo ime — on je Zurab Datunašvili i doneo je Srbiji olimpijsku bronzu!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Srpski rvač Zurab Datunašvili (30) osvojio je na Olimpijskim igrama u Tokiju bronzanu medalju, iako je izgubio u svom prvom meču. Zahvaljujući repersažu, sportista je nastavio takmičenje, a u finalu je pobedio hrvatskog rvača Ivana Hukleka rezultatom 6:1 i doneo Srbiji šestu medalju na OI.


Zurab je rođen u Tbilisiju 28. juna 1991. godine i celog života je nastupao za reprezentaciju Gruzije, koju je uspešno predstavljao na evropskim prvenstvima i na Olimpijskim igrama. Kako se pisalo, sve se promenilo zbog njegovih loših odnosa s predsednikom tamošnje rvačke reprezentacije.

 

Imao sam određene probleme u Gruziji i u tom momentu me je Srbija prihvatila. Mnogo sam zahvalan Srbiji, srpskom rvačkom savezu, mom treneru i ostalima koji su mi pomogli da se što bolje adaptiram, pogotovo u tako teškom i važnom trenutku u mojoj karijeri. Što se medalja tiče, nadamo se da će ih biti još — rekao je "srpski Gruzin" ili "gruzijski Srbin" Zurab jednom prilikom za b92.

 

Zurab Datunašvili
foto: Profimedia

On je danas član zrenjaninskog RK Proleter, a od Evropskog prvenstva u Rimu 2020. godine na međunarodnim takmičenjima igra pod zastavom Srbije. Za našu zemlju već je osvojio bronzanu medalju u kategoriji do 87 kilograma na Pojedinačnom svetskom prvenstvu u Beogradu i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.


Pred polazak u Tokio za srpske medije je rekao da mu je velika čast što će na Olimpijskim igrama nastupiti za reprezenaciju Srbije.


Nadam se da ću uspeti da ispunim očekivanja i ostvarim rezultate — rekao je on tada, a rečeno — ispunjeno: od jutros naša zemlja ima osvojenu još jednu medalju!

 


Iako je ovo Datunašviliju treće učešće na OI, on se nikad nije bolje pokazao, budući da je ranije stigao najdalje do četvrtfinala. Kako je bio i više nego spreman, on je očekivao i bolji rezultat.


Osećam se dobro, ali sam se nadao i boljem rezultatu. Ali planovi su se promenili i morao sam da se borim za bronzanu medalju. Iskoristio sam priliku i osvojio sam odličje. Protiv ovog borca sam već rvao ranije, ali sam izgubio prethodni meč. Sada sam mu se revanširao za raniji poraz, tako da sam zadovoljan — rekao je Zurab, kako prenosi Blic.


I za kraj, rvač je otkrio da ima i svoje "srpsko ime".


Mogu da se zovem Zoran Zurab Datunašvilić — rekao je i dodao na srpskom: — Živela Srbija!
 

 

makonda-tracker