strašna priča

ODBIJALA JE DA GA SKINE, A KRV NI DO DANAS NIJE OČIŠĆENA: Ona je nosila NAJTRAGIČNIJI ružičasti komplet u istoriji

0

"Neka vide šta su učinili", ponavljala je ona, odbijajući da skine kostim...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Žaklina Buvije Kenedi još uvek je, baš i u vreme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančani ukus i elegancija i danas pamte.

Kompleti sa suknjom dužine do pola kolena, jednostavni sakoi s 3/4 rukavima, ali i haljine A-kroja bez rukava, u kombinaciji s rukavicama koje se završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi koji se vezuju za njeno ime i stil.

 

Baš je Šanel bio njen izbor za fatalni dan kada je u Dalasu ubijen Džon Kenedi.

 

Mada je tokom turneje dobijala na aerodromima žute ruže, baš tog dana primila je buket — crvenih.

 

1 / 10 Foto: Profimedia

 

Džeki je u ovom ružičastom kostimu viđena dok se vozi Dalasom u predsedničkoj limuzini, ali i dok je pokušavala da se izvuče sa zadnjeg sedišta nakon što joj je upucan suprug.

 

 — Svaki put kada smo izašli iz aviona tog dana, dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila crveni buket i pomislila – kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica — prisetila se kasnije Žaklina...

 

Kasnije tokom dana Džeki je odbila da skine odeću umrljanu suprugovom krvlju i ponavljala reči: "Neka vide šta su učinili".

 

Džeki je nosila ovaj kostim i kad je novi predsednik polagao zakletvu. Kostim nije bio opran i videle su se krvave mrlje.

 

Ovaj tragični komad Džeki je nosila šest puta pre kobnog putovanja. Čuva se i danas u Merilendu, a Džekina majka ga je donela tu 6 meseci nakon atentata. 

 

Mrlje od krvi još uvek nisu očišćene, a kostim će biti dostupan na uvid javnosti 2103. godine.

 

Intrigantno je da je šešir Džeki Kenedi — nestao. Nakon atentata mu se gubi svaki trag.

 



 

makonda-tracker