danas se cela nacija ponosi njim

Nije mogao da plaća košarku, pa je postao NAJBOLJI BASKETAŠ NA SVETU: Put Dušana Domovića Buluta do Tokija nije bio lak

0

Najbolji basketaš na planeti je Srbin, a on je još kao dete sanjao da ceo život provede pod obručima

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dušan Domović Bulut je najbolji basketaš na svetu, a samim tim i Srbija čiji je predvodnik je glavni favorit za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde se basket tri na tri igra prvi put u istoriji.

 

Bulut, poznatiji pod nadimkom Bullutproof, atraktivan je za autore zvaničnog sajta Olimpijskih igara ,koji su se podsetili intervjua vođenog u oktobru 2020. koji su radili sa njim. Dušan je još tada govorio o odrastanju na ulicama Novog Sada, na Limanu, koje su ga učinile onim što je danas.

 

- Odrastanje je bilo teško za mene, ali i zabavno jer možeš da radiš mnogo toga i prođeš nekažnjeno u vreme kada se Jugoslavija raspadala. Sve je bilo dobro jer sam imao puno drugara. U svakom bloku je bio teren za košarku, a ti tereni su bili pravljeni za druženje. Obično bi smo igrali košarku, nekada i žmurke, fudbal... Družili smo se i zabavljali, bilo je to normalno detinjstvo - istakao je Bulut, kako prenose Novosti.

 


U šestom razredu osnovne škole znao je da želi da postane profesionalni košarkaš. Tada se i preselio sa jednog kraja Limana na drugi i promenio školu u kojoj je počeo da igra košarku.

 

- Kliknulo mi je u glavi da hoću da budem košarkaš. A tada sam kao i svaki drugi dečak samo želeo da igram u NBA ligi i zbog toga sam se posvetio košarci - kaže Bulut.

 

Ipak, roditelji nisu imali para da mu plaćaju treninge, pa je tokom leta igrao košarku napolju. Kada bi zahladilo od novembra do februara skupili bi mu nekako za igranje u dvorani, da se ne bi smrzavao, ali je već tada bilo jasno da ga basket više zanima.

 

- Uvek je bilo lepše napolju sa drugarima, pa sam često namerno propuštao košarkaške treninge da bih igrao tri na tri napolju. Mislim da sam se zato razvio u basketu više, jer je mnogo zabavniji i pruža ti slobodu. Nisam imao probleme sa treninzima, samo sam zgrabio loptu i bacao na koš - prisetio se Bulut.

 


Autori ga podsećaju i da sa Srbijom nikada do sada nije izgubio meč u Japanu, a Dušan kaže da se nada produženju pobedničkog niza.

 

- Kada sam čuo da su Olimpijske igre u Tokiju bio sam u fazonu "idemo tamo". Za mene je Japan sjajna zemlja, totalno drugačija od svih u kojima smo bili, od hrane, preko kulture, uvek je zabavno. Nadam se da smo poneli sa nama "magiju" i da ćemo vratiti zlatnu medalju tamo gde pripada, u zemlju košarke - poručio je Dušan Domović Bulut.

 

 

makonda-tracker