icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

5 GODINA OD SMRTI

PRIMLJEN JE NA GLUMU, A ODMAH ZATIM - IZBAČEN IZ KUĆE! Legendarni Manda nije odustajao ni u NAJTEŽIM trenucima

Podeli:

Prošlo je pet godina od preranog odlaska Milorada Mandića Mande.

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Tragično je napustio ovaj svet 15. juna, baš dok je bio na sceni, tokom pretpremijere predstave “Petar Pan”, u ustanovi kulture “Vuk Karadžić”, od posledica srčanog udara.


Milorad Mandić Manda je rođen 3. maja 1961. godine. Upisao je elektrotehničku školu, a u glumu se zaljubio na prvoj godini Elektrotehničkog fakulteta. Međutim, njegova porodica nije očekivala da život posveti glumi i to im nije lako palo.


- Sve je počelo kad sam posetio prostorije Dramskog eksperimentalnog studija amaterskog pozorišta. Tu sam upoznao ljude raspoložene za druženje i priču, i zato sam tamo provodio malo više vremena, pa me je gluma sve više obuzimala. Ušao sam prvo u uži izbor i na moje oduševljenje bio sam primljen - i, odmah zatim, izbačen iz kuće - pričao je.

 

Veliki je to bio šok za njegove roditelje:

 

- Živeo sam u pozorištu, ali i kod prijatelja, devojaka. Spavao sam čak i na Akademiji, ali da to niko od profesora ne sazna - iskreno je govorio.

 

Posle nekog vremena, roditelji su uvideli njegov talenat i podržali ga:

 

- Došle su i prve premijere u pozorištu, pa sam se izborio za svoje ja. Za svoju glumu - punog srca je istakao.

 

Na malim ekranima se prvi put pojavljuje 1986. godine u filmu „Špadijer jedan život“, zatim su usledile uloge u filmovima „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Kako je propao rokenrol“ i drugima. Za sam početak njegove karijere vežu ga uloge u serijama „Vuk Karadžić“ i „Bolji život“. Mile Pile, Viljuška, Mileta, Runda, Kurjak, Milašin… Milorada Mandića pamtićemo po mnogim ulogama, ali on nije bio samo glumac, već – najbolji prijatelj svih klinaca, otac, suprug, kolega…

 

Milorad Mandić Manda
foto: Vladimir Šporčić

- Ja sam jedno vreme bio tata svoj deci dok sam radio dečje emisije. Neko dete mi potrči u zagrljaj, raduje se, pruža mi ruke, a ja, šta treba da kažem: “Beži bre, tamo, prošlo mi je radno vreme?!" Morao sam da delim ljubav. To radim i dan-danas - rekao je jednom prilikom Manda, najbolji prijatelj svakog deteta.

 

Govorio je o tome zašto su mnogi dečiji programi ukinuti, poput Branka Kockice i njegove emisije "S one strane duge":

 

- Odavno takvih programa nema. To samo pokazuje da su se svi pretvorili u komercijalne programe. Pozorište nije profitabilna ustanova, ne može da pravi milione, trilione, a televizija može, ali ne može sa dečjim programom, i prvo je taj program stradao.


Umetnik koji je dobar deo života posvetio tome da deci ulepša detinjstvo, Milorad Mandić Manda je umro 15. juna 2016. godine, dok je držao monolog Kapetana Kuke. Iza njega ostaju predivne uloge koje će se dugo pamtiti.


 

 

Inicijalizacija u toku...