zapravo — očigledno je

ON JE UMRO PRED 100. ROĐENDAN, ONA USKORO SLAVI 95! U čemu je tajna dugovečnosti princa Filipa i kraljice Elizabete?

8

Očekivani životni vek Britanaca je vrlo visok — on iznosi čak 80 godina. Ipak, kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Flip doživeli su starost koja prevazilazi i ovu granicu. Kako im je to pošlo za rukom?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prošle godine, kraljica Elizabeta nije u velikom stilu proslavila rođendan zbog pandemije virusa korona, ove godine će proslava izostati zbog smrti njenog supruga. U svakom slučaju, njoj je pošlo za rukom da doživi veće godine nego bilo koji od njenih prethodnika, a njen suprug živeo je skoro pun vek.


Oni nisu pušači


Raniji članovi britanske kraljevske porodice bili su strastveni pušači. Princeza Margaret toliko je pušila da je ovaj deo svoje uloge glumica Vanesa Kirbi, koja je tumači u seriji "Kruna", smatrala najtežim, kralju Džordžu VI uklonjeno je jedno plućno krilo zbog decenija uživanja u duvanu, a njegov otac Džordž V je preminuo delom zbog disajnih problema izazvanih pušenjem.


Kraljica Elizabeta je, u najvećoj meri, zbog duvana izgubila sestru, oca, ujaka, deku, pradeku... Nije ni čudo što nije poznato da je ona ikad zapalila cigaretu, kao ni to što je vrlo rano u njihovom braku nagovorila princa Filipa da se odvikne od pušenja.


Fizički su aktivni


Takozvane "plave zone" mesta su na svetu gde živi najviše stogodišnjaka, a najpoznatije je japansko ostrvo Okinava. Ono što je zajedničko većini "plavih zona" jeste to što je hodanje deo svakodnevice koji se podrazumeva.

Iako jer serija "Kruna" prepuna netačnih pojedinosti o životu britanske kraljevske porodice, jedna stvar koju smo videli nesumnjivo je tačna — njeni članovi provode mnogo vremena napolju i hodaju po svojim nepreglednim imanjima. Pored toga, poznato je da se bave fizičkim aktivnostima kao što su polo, jahanje, lov, pešačenje, trčanje itd.


Imaju najbolju moguću medicinsku negu


Kao što su nam zdravstveni problemi princa Filipa koje je imao proteklih godina pokazali, kada se tako važan član kraljeske porodice razboli, nega koju dobija je najbolja moguća. Ipak, nije poznato da su kraljica i njen suprug donedavno imali ozbiljnije poteškoće kada je zdravlje u pitanju.

1 / 14 Foto: Profimedia


Hrane se vrlo, vrlo zdravo


Još jedna stvar koja je zajednička "plavim zonama" jeste pravilan način ishrane. Pored Okinave, "plave zone" su italijanska Sardinija i grčka Ikarija, poznata još kao Ostrvo dugovečnosti, a na svim ovim mestima je zastupljena ishrana zasnovana na morskoj ribi, svežem voću i povrću, žitaricama i tamošnji stanovnici nemaju naviku da uživaju u prerađenoj i brzoj hrani.


Koliko je poznato, upravo je takva hrana omiljena na britanskom dvoru, a nekadašnji kuvar Bakingemske palate je jednom prilikom, dok je pričao o načinu ishrane dece princa Vilijama i Kejt Midlton, rekao da misli da nikad u blizini nekog člana kraljevske porodice nije video kesicu grickalica.


Kraljica životom čuva monarhiju


S obzirom na to da njihov sin princ Čarls ne uživa u velikoj popularnosti, britansku monarhiju ne čeka lak period kada on dođe na mesto kralja.

Štaviše, procenjuje se da će to biti najveći izazov pred kojim su se kraljevska porodica i Velika Britanija našli od Drugog svetskog rata. Budući da trenutno besni pandemija, u toku su pregovori u vezi s Bregzitom i Elizabeta je na vlasti već skoro 70 godina, nesumnjivo da strepi šta čeka zemlju kada nje više ne bude...

makonda-tracker