borila se

NAJBLIŽE JE RANO IZGUBILA, A BRAK SA BOGATAŠEM JU JE UNIŠTIO: Život slavne kulinarske tv zvezde rastužio je publiku!

0

Najdžela je rođena 1960. u Londonu, u privilegiranoj porodici iz najviših društvenih krugova. Njen otac Najdžel Loson bio je novinar, a posle i političar i ministar finansija u vladi Margaret Tačer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nigella (@nigellalawson) on

Muškarci žele da je gledaju, a žene žele da budu ona, oštroumno je jednom primetila engleska autorka Fej Veldon, da objasni tajnu Najdželin uspeh koji joj je doneo i imetak od 20 miliona dolara. Ali da znaju kakav je niz tragedija pratio Najdželu kroz život, svaka bi žena dva puta razmislila pre nego što bi poželela da bude ona, bez obzira na slavu i novac.

 

Najdžela je rođena 1960. u Londonu, u privilegiranoj porodici iz najviših društvenih krugova. Njen otac Najdžel Loson bio je novinar, a posle i političar i ministar finansija u vladi Margaret Tačer , majka Vanesa Salmon lepa i bogata naslednica koja je sanjala o glumačkoj karijeri dok se s 19 godina nije udala za Losona.

 

U braku je rođeno četvero dece: sin Dominik pa zatim tri sestre, Najdžela, Tomasina i Horatia. Najdžela je kao devojčica bila izrazito sramežljiva, introvertna i gojazna, što je iritiralo Vanesu, supervitku lepoticu koju su upoređivali s Nefertiti.

 

Najdžela i majka slagale su se jedino u kuhinji gde je Vanesa pravila mediteranska jela koja su za ondašnju Englesku bila egzotična - musaku, salatu s krastavcima i jogurtom, špagete s maslinovim uljem i belim lukom- premda sama, opsednuta linijom i na ivici anoreksije, nije gotovo ništa jela. Počela je da jede tek kad su joj 1985. dijagnosticirali rak jetre; Najdžela je tad već diplomirala na Oksfordu i radila je u novinama, a majci nije mogla da pomogne nikako osim da joj sroči čitulju. Vanesa je umrla pre 49. rođendana.

Rani gubitak majke nije lako podnela, uprkos neslaganju, ali smrt voljene sestre Tomasine, koja je podlegla raku dojke 1993. u dobi od samo 32 godine, strahovito je pogodio Najdželu. Tad je bila mlada supruga, u braku s Džonom Diamondom i trudna s njihovim prvim detetom.

 

U Diamondu je Najdžela našla svoju drugu polovinu. I on je bio novinar Sandej Tajmsa i, kao Najdžela, jevrjskog porekla, ali za razliku od nje, bio je ekstrovertan, pričljiv i društven i voleo je da bude u centru pažnje pa je često gostovao na televiziji kao gost komentator o svemu i svačemu, naglašavajući svoje levičarske stavove i radničko poreklo, premda mu je otac bio hemičar i odrastao je u udobnoj srednjoj klasi.

 

Par se venčao 1992. u Veneciji. Iako je Najdžela jednom sestri iskreno rekla da “Džon nije nikakav Adonis”, brak je po svemu sudeći bio vrlo srećan; rodilo im se dvoje dece, danas 27-godišnja Kosima i 24-godišnji Bruno, a Diamond je davao je Najdželi samopouzdanje koje joj je nedostajalo, podsticao je da piše i naučio je kako da se seksi oblači. Kako je Najdžela kod kuće priređivala sjajne večere za njihove brojne prijatelje, među kojima su bili pisci Salman Rušdi i glumac Alan Rikman, Diamond ju je nagovorio da napiše knjigu recepata, ali onda se 1997. kvržica koju je napipao na vratu i za koju su ga uveravali da je benigna pokazala zloćudnom, kao i tumor koji su otkrili na jeziku. Odstranili su mu jezik pa više nije mogao razgovetno da govori ni da jede.

 

"Morala sam da govorim umesto njega jer ga osim mene niko nije razumeo. I pisala sam o hrani dok sam bila u braku s muškarcem koji ne može da jede. To je bilo čudno, ali tako sam preživela" - otkrila je Najdžela.

 

Dok je ona pisala knjigu, on je u redovnoj kolumni u novinama duhovito, vedro i pametno opisivao svoje umiranje. Najdželina knjiga pod naslovom “Kako jesti”, koji je predložio Diamond, planula je u 400 hiljada primeraka, njenu prvu kulinarsku emisiju “Nigella Bites” pratilo je dva i po miliona gledalalca, a on je za to vreme čekao smrt.

 

"Kako je bolest napredovala, pretvarao se u drugu osobu, punu gorčine i ljutnje. I s pravom, jer mu je oduzet život - rekla je Najdžela. U tim očajničkim posljdnjim danima Diamond je bezumno trošio pa je kupio plavi Rols-Rojs i Vespu za 25 hiljada dolara, posećivao striptiz-barove i konzumirao kokain; kad je 2001. umro, ostavio je dugove koje je Najdžela posle isplatila."

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker