Najdžela je rođena 1960. u Londonu, u privilegiranoj porodici iz najviših društvenih krugova. Njen otac Najdžel Loson bio je novinar, a posle i političar i ministar finansija u vladi Margaret Tačer.
Najdžela Loson upravo je objavila novu knjigu recepata i najavila novu kulinarsku emisiju koja se ovih dana počinje prikazivati na britanskoj televiziji, a tajming je neverovatno pogođen: kao da je znala da mora da čeka tri godine, koliko je prošlo od njene poslednje knjige, kako bi nas upravo sada pozvala da ponovo s njom uživamo u specijalitetima koje smo pripremali prema njenim receptima - jer kako stvari stoje, očigledno je da dugu i tešku zimu pred nama nećemo moći da skraćujemo drugim zabavama osim prčkanjem po kuhinji i poslasticama koje sami proizvedemo.
Kuvar pod naslovom “Skuvaj, pojedi, ponovi” Najdžela je počela da piše pre dolaska korone, ali najveći deo napisan je uglavnom u karantinu pa je mnoge detalje morala da menjau hodu kako bi se prilagodila onom što se tako otužno zove novo normalno: tako je, na primer, deo o tome kako bez napora prirediti večeru za goste preuredila u priču o važnosti same večere, makar bila za jednu osobu.
"Nije mi bilo lako da pišem u tim okolnostima. Ali mislim da je prevladao nagon za preživljavanjem i shvatila sam da mora da se razmišlja o hrani jer je u karantinu postalo više nego jasno kako upravo kuvanje i hrana daju strukturu danu, a i pružaju užitak "- rekla je Najdžela i opisala kako bi si nakon dugog dana pisanja predveče smućkala Kampari i sodu i poslužila swbi čips u činiji.
"Uživanje u hrani ne znači da morate da kuvate. Dovoljno je da pomislite kako ste spripremili nešto lepo- objašnjava Najdžela, koja je u januaru napunila 60 godina."
Možda najslavnija kuvarica na svetu, kulinarska TV zvezda i ultimativni selebriti čija je popularnost takva da joj je dovoljno reći ime i da se zna o kome je reč, Najdžela je zabljesnula pre nešto više od 20 godina, kad je izdala knjigu pod naslovom “How To Eat” u kojoj je, u ne prezahtevnim receptima napisanim neposredno, kao da čavrlja s prijateljicama, pokazala da kuvanje nije stresna aktivnost, nego može i mora da bude zadovoljstvo i onom ko kuva i onom ko jede.
Od tada je osvojila britansku i svetsku publiku knjigama prodatim u milijunskim tiražima kao što su “Nigella Bites”, “Nigella Express”, “Feasts” i “Zauvek leto” i TV emisijama u kojima je kuvala ukusna jela pred milionskim auditorijumom, a njenoj je neverovatnoj popularnosti možda je najviše pridoneo hedonistički opušten pristup kuvanju s naglaskom na lakoći i užitku, a ne na preciznim merama i perfekcionizmu.
Pojam gastropornografije
Zato sebi nikad u kulinarstvu ne nameće nedostižno stroge kriterijume zbog kakvih je domaćicama da prirede večeru za goste često veći stres od razgovora za posao. Božija domaćica , kako Najdželu zovu po pomalo ironičnom naslovu njene knjige “How To Be a Domestic Goddess”, i neverovatno lepa žena prefinjene bele puti, zavodljive figure i crne kose, koju na snimanjima maže uljem, kao i peciva tek izvađena iz rerne, da se lepše sjaji pred kamerom, a u svojim emisijama tako senzualno oblizuje prste umočene u čokoladu, gricka škampe ili pušta da joj belance klizi među prstima da su njeneTV nastupe opisivali kao “gastropornografiju” i najbolje trenutke montirali u snimke za Jutjub s temom “Najdželai seks u kuhinji”.
Nastavak na sledećoj strani!