navodno ima krunski dokaz

PRETI MU OD 5 DO 12 GODINA ZATVORA? Mediji javljaju da će možda biti pokrenuta istraga zbog silovanja srpske glumice

7


Pre nekoliko dana javnost je šokirala vest da je glumica Danijela Štajnfeld podelila potresnu ispovest o silovanju koje je doživela

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Nadležno tužilaštvo moglo bi navodno da formira navodno predmet i pokrene istragu o silovanju glumice Danijele Štajnfeld, saznaje Srpski telegraf.

 

Glumica je iznela tvrdnju da je silovana i da iza toga stoji "moćnik iz filmske industrije" u svom dokumentarnom filmu "Zaceli me", koji je premijerno prikazan nedavno na festivalu u Sarajevu. Navela je da se sve dogodilo pre četiri i po godine, nakon čega je napustila Srbiju i odselila se u Ameriku. Identitet silovatelja nije otkrila.

 


Prema saznanjima gorepomenutog lista, a nešto slično se može naslutiti i iz delova filma, Danijela je tajno snimila razgovor s moćnikom koji ju je silovao i to bi mogao da bude krunski dokaz ako dođe do suđenja.

 

Danijela Štajnfeld, kao talentovana glumica, imala je uloge u nekoliko značajnih filmskih i serijskih projekata, među kojima su najznačajniji film "Ivkova slava" i serija "Vratiće se rode".

 


Pomenuti list juče nije zvanično dobio odgovore od tužilaštva, a nezvanično su saznali da je tvrdnja glumice i sve što se pojavilo u medijima i njenom filmu sasvim dovoljno da tužilaštvo postupi i po službenoj dužnosti zatraži prikupljanje potrebnih informacija.

 

- Policija po nalogu tužilaštva mora da sprovede istragu. Pre svega, naravno, mora obaviti razgovor sa glumicom koja tvrdi da je bila žrtva silovanja. Tražiće se dalje dokazi poput onih da li se javila lekaru za pomoć, kome se poverila, i tako dalje - navodi izvor.


U trejleru filma "Zaceli me" na nekoliko sekundi se pojavljuje Danijela dok se nekom poverava preko laptopa u video-pozivu.

 

- Pre četiri i po godine sam preživela silovanje u Srbiji - govori Štajnfeldova, dok je sa druge strane neko pita: "O bože, Dani, zašto nam to nisi rekla?"

 

Glumica je u svom gostovanju za TV Sarajevo rekla kako je njena ideja bila da napravi film o posledicama seksualnog zlostavljanja iz obe perspektive, žrtve, ali i onih ljudi koji su počinili zločin.

 

foto: Youtube Printscreen

- Kada smo napravili sirovi materijal, u tom momentu sam se ohrabrila da i ja podelim deo svoje priče. "Zaceli me" je direktan poziv ili komanda društvu da podrže žrtvu silovanja. Ne možete nikoga naterati da vas zlostavlja ili siluje, volela bih sa ovim filmom da se pokaže jedan intiman portret da je ovo jedan društveni problem i da je u stvari moja poruka da je izlečenje jako jednostavno, samo bi trebalo da saslušamo žrtve - izjavila je Štajnfeldova.

 

Navela je i to da se nije usudila nikome da kaže ili prijavi silovanje jer se pribojavala da bi posledice po njenu bezbednost, porodicu i budućnost bile mnogo gore od samog zločina s obzirom na to da je počinilac izuzetno moćan u filmskoj industriji.

 

foto: Youtube Printscreen

- Ja sam se poveravala mom laptopu i snimala male video-zapise, na koje sam čak i zaboravila - rekla je Danijela.


Za silovanje je propisana kazna od pet do 12 godina zatvora, a za teže oblike od pet do 15 godina. U slučaju smrti žrtve minimum je deset godina.

 

 

makonda-tracker