imale su cilj

VOLELE SU USPEŠNE I IMUĆNE MUŠKARCE: Ove detalje iz života Džeki Kenedi i njene sestre niste znali!

0

Detalji njenog bogatog životnog iskustva u visokom američkom i evropskom društvu sažeti su u knjigu jednostavno nazvanu Li koja je izašla pre nekoliko godina.

foto: Profimedia

Brak je bio daleko od idealnog. Majkl je puno pio, a Li je trpela i jedno vreme pokušavala održati sliku skladnog para. Istina je bila da nije imala gde da se vrati. Povratak kući pognute glave bila bi društvena sramota i znak poraza u večnom i zamornom takmičenju sa sestrom. Predstava za javnost trajala je sve dok se nije upustila u tajnu vezu s poljskim političkim azilantom, princem Stasom Radzivilom. Činilo se da je kraj agonije napokon na vidiku. Postati princeza čak i bez državne ili službene titule, koja je Razivilu oduzeta za vreme Drugog svetskog rata, bila je prilika koja se ne propušta. Li je napustila Majkla i uz sestrinu pomoć uspela da dobije papinu dozvolu za poništenje braka, te se 1959. u Londonu udala za Radizvila, s kojim je ubrzo dobila dvoje dece – Anu i Entonija.

 

Novi početak u novom gradu značio je život kakav je oduvek želela.

 

Svi su slavili Li, ne kao mlađu sestru Džeki Kenedi, već kao trendseterku, damu s pedigreom, ženu koja je znala prirediti najbolje zabave na koje su svi hteli biti pozvani.

 

"Živeli smo u prekrasnoj kući u neposrednoj blizini Bakingemske palate. Posedovali smo i najlepše imanje u Engleskoj koje je uredio Lorenco Monđiardino. Oblepio je zidove u trpezariji sicilijanskim šalovima i angažovao ilustratorku Lilu de Nobili da naslika moju decu s najdražim životinjama i cvećem", rekla je Li u jednom intervjuu.

 

Bila su to vremena kada se živelo u izobilju, a okružena intelektualnom i umetničkom elitom, Li je predstavljala ideal svake debitantkinje iz njujorškog visokog društva koja je sanjala da će se jedan dan udati za svog princa i krasiti naslovnice svetskih medija odevena u kreacije poznatih kuća. U to vreme Li je postala i modna ikona. Po kući se šetala u raskošnim kaftanima, a za izlaske u javnost birala je svečane kreacije s potpisom američkih dizajnera. Za razliku od Džeki, koja je morala biti odmerena kao prva dama nacije, Li je mogla dopustiti nešto slobodnije odevne kombinacije, naravno, nikad vulgarne, ali za ono vreme često provokativne.

 

Život domaćice iz visokog društva ubrzo je dosadio Li, a veliki interes medija za njen lik i delo naterali su je da okuša sreću u šou biznisu.

 

Njen veliki prijatelj, a kasnije zakleti neprijatelj Truman Kapoti uverio ju je da bi trebalo da glumi. Briljantni pisac, koji se polako utapao u alkoholu, imao je velik uticaj na Li, ali i na ostale žene iz visokog društva. Kapoti je na društvenoj sceni bio nešto kao danas Derek Blasberg. Večni poverenik bezobrazno bogatih žena koje su mu otkrivale svoje najmračnije tajne, često pod dejstvom kojom tabletom valiuma i čašom votke. Kapoti je obožavao Radzivilovu iz mnogo razloga. Jedan od njih bio je taj da ju je, u počecima prijateljstva, mogao kontrolisati, a drugi se, naravno, naslanjao na činjenicu da je sestra najmoćnije žene Amerike.

 

Glumačke ambicije brzo su "pokopali" kritičari, koji su rekli da nikad nisu svedočili tako drvenom izvođenju. Nakon predstave Filadelfijska priča, koja je bila postavljena u Čikagu, pa film Laura, Li je odustala od sna da postane glumica. Dugo je izjavljivala da je za njen debakl krivo slavno prezime zbog kojeg joj ljudi ne daju priliku da se dokaže. Istina je da su časovi glume iz nje po prvi put izvlačili sirove emocije koje kao dete i tinejdžer nije uspela pokazati jer su i ona i sestra vaspitanje tako da ih uvek obuzdavaju i ne pokazuju.

 

I drugi se brak približavao svom kraju, a Li je već "ljubovala" s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom. U priču između Onazisa i Li uplela se Džeki. Mediji danas nagađaju da je Onazisa Li zanimala isključivo kako bi mogao doći do Džeki. Starija sestra ju je opet pretekla, a ovaj put sramota je bila javna i propraćena u svim svetskim medijima. Za ženu iz njene klase situacija se nije mogla razviti na gori način. Ali pravi problemi su tek počeli.

 

Stas je preminuo ostavivši za sobom dug u iznosu oko 30 miliona dolara. Dugovanje je navodno šokiralo Li, koja nije znala da su sve njene kuće, haljine i putovanja plaćeni na kredit. Bila je prisiljena da rasproda imovinu kako bi namirila dugovanja i potraži pomoć od Džeki, koja se pobrinula za decu otvorivši im novac u nasledstvo. U depresiji i besciljnosti Li je počela da pije i guta tablete. Na vidiku nije bilo potencijalnog partnera koji bi je mogao izdržavati na način na koji je ona htela, sestra je bila smatrana velikom damom, modnom ikonom, dok se na nju gledalo kao na izgubljenu ženu nesposobnu da život dovede u red. Bilo je vreme da se ponovno pronađe i vrati u žižu interesovanja.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker