BORI SE SAMA SA SOBOM

JASAN STAV JU JE SPASAO TRAGIČNOG KRAJA: Život slavne glumice Džejn Fonda motiviše dame širom sveta

0

Kad joj je bilo 11 godina, njen otac je zatražio razvod, a majka je doživela nervni slom i završila u sanatorijumu na lečenju.

foto: Profimedia

Osećala sam se krivom za njenu smrt. Da sam barem sišla i pozdravila se s njom, možda se ne bi ubila. Dugo sam u sebi nosila tu krivicu. Mnogo godina kasnije dobila je medicinsku dokumentaciju iz bolnice u kojoj se njena majka lečila, otkrivši da je bila seksualno zlostavljana dok je bila devojčica i da je to uzrok mnogih njenih kasnijih psihičkih problema.

 

"Tek sam tada shvatila da nisam kriva za njenu smrt" - rekla je Džejn Fonda.


Bakin plan joj se nije dopao

 

Henri Fonda nije dugo tugovao. Ubrzo se oženio treći put, za glumicu Suzan Blančard, a deca za njega kao da nisu postojala pa je brigu o Džejn i Piteru preuzela njihova baka s majčine strane, Sofi Mildred Sejmur, brižna i dobronamerna, ali vrlo konzervativna i kruta. Prema baki Sofi, glavni cilj svake devojke je dobro se udati, po mogućnosti za mladića iz visokog društva i bogate porodice, a jedan od načina da to postigne je da studira na prestižnom koledžu Vasar, za decu američkih bogataša. Važnije od diplome, prema bakinom mišljenju, bilo je da tamo upozna prikladnog mladića i na zadnjoj godini objavi veridbu i da se nakon diplome uda za njega.

 

Džejn je nakon dve godine shvatila da na Vasaru neće ništa naučiti i odustala je od studija.

 

"Izašla sam iz Vasara glupa kao guska. Niko­­me na koledžu naše obrazovanje nije bilo važno" - rekla je.

 

Odlučila se sama školovati i otišla je u Evropu. Baka je bila užasnuta, ali otac joj je bez oklevanja dao novac za muzičku školu u Parizu. U to se doba razvodio od četvrte žene i planirao da se oženi peti put, pa je novac bio najlakši način da ne mora brinuti za ćerku.

 

Džejn je zaista počela da studira klavir, ali je brzo uvidela da to nije za nju, još kraće je studirala slikarstvo i na kraju se vratila u Ameriku i na nagovor prijateljice upisala školu glume Actors Studio, čiji je direktor bio Li Strasberg.

 

"Bio je prva osoba, osim mog oca, koji mi je rekao da sam telentovana i pomogao mi da steknem nešto bolje mišljenje o sebi" - rekla je Džejn.

 

Prvu malu ulogu dao joj je očev prijatelj, reditelj Džošua Logan, a iako "Tall Story" nije postigao uspeh, omogućio joj je da posle njega snimi još nekoliko filmova. Ali, bilo joj je jasno da prilike za glumu dobija zbog toga što ima slavnog oca pa se 1965. otisnula u Pariz gde će, nadala se, graditi karijeru na temelju sopstvenog talenta.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker