BORI SE SAMA SA SOBOM

JASAN STAV JU JE SPASAO TRAGIČNOG KRAJA: Život slavne glumice Džejn Fonda motiviše dame širom sveta

0

Kad joj je bilo 11 godina, njen otac je zatražio razvod, a majka je doživela nervni slom i završila u sanatorijumu na lečenju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kao i mnogi drugi zatvoreni u svom domu, američka glumica Džejn Fonda ovih dana nosi udobnu odeću - ali s tom razlikom da ju je ona sama dizajnirala. Trenerke u sivoj i tamnoplavoj boji, s trakom u duginim bojama i natpisom Fonda, počela je i da prodaje, s ciljem podrške svojim humanitarnim fondacijama - ali i radnicima pogođenim Covidom-19.

 

Nekoliko dana ranije na svom profilu na Instagramu pokrenula je akciju za prikupljanje zaštitne opreme za medicinske radnike, na početku ove godine pozirala je uz portret Grete Tunberg i napisala: “Protiv klimatskih promena treba se boriti kao i protiv korona virusa”, a poslednjih meseci pre izbijanja pandemije bila je nekoliko puta uhapšena jer je pred Kapitolom držala govore zato što političari ne preduzimaju dovoljno da spreče klimatske promene.

 

Ukratko, Džejn Fonda odavno je naučila da se za sebe i svoje ideje treba boriti, a ne prepuštati se sudbini. Ali, nije uvek bila takva.

 

Mudrost dolazi s godinama i onda shvatite pravu istinu o tome da konce sopstvene sreće držite sopstvenim rukama, samo što se oni mnogima od straha zapetaljaju, objasnila je svoju životnu filozofiju.

 

Konci njene sreće zaista su bili zapetljani dugi niz godina. Ćerka pripadnice američkog visokog društva Fransis Ford Sejmour i holivudske zvezde Henrija Fonde bila je njihovo prvo dete.

 

Rođena je 21. decembra 1937. u Njujorku, gde su tada živeli njeni roditelji, koji su dve godine kasnije dobili i sina Pitera. Majka koja je patila od psihičkih problema i otac zaokupljen karijerom i saletanjem holivudskih lepotica bili su sve samo ne dobri roditelji. Često su se svađali i za decu su retko imali vremena pa Džejn Fonda svoje detinjstvo najčešće opisuje samo jednom rečju - otužno.

 

Kad joj je bilo 11 godina, njen otac je zatražio razvod, a majka je doživela nervni slom i završila u sanatorijumu na lečenju. Maloj Džejn otac je samo rekao da je mama otišla. Kad je jednog dana nakratko došla kući u pratnji medicinske sestre, Džejn se u sobi naspratu igrala s bratom. Pozvali su je da pozdravi majku, ali je ona odbila - i više je nikad nije videla. Džejn su rekli da je umrla od srčanog udara i tek je u školi saznala da joj se majka ubila.

 

Godinu dana nakon majčine smrti prijateljica mi je pokazala filmski časopis u kojem je pisalo da je moja majka prerezala britvom vrat na svoj 42. rođendan - otkrila je posle.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker