imale su turbulenatan odnos

UVEK JE BILA U NJENOJ SENCI: „Deblja i ružnija“ sestra Džeki Kenedi doživela je ono o čemu je prva dama samo sanjala

2

Iako nije bila udata za jednog od najvoljenijih predsednika Amerike, ova trendseterka proživela je neverovatnu, gotovo filmsku priču.

foto: Profimedia

Do 1986. godine Li se oporavila i bila je spremna uhvatiti se u koštac s problemima. U njen život ušao je koreograf i redatelj Herbert Ros, za kog se udala uprkos Džekinom protivljenju. Naime, Ros je bio biseksualac i to su svi znali, pa je Džeki bila zabrinuta za sestrino krhko mentalno zdravlje i šta će se dogoditi ako je Ros izneveri i ostavi.

 

Životni susret koji će joj dati najstabilnije trenutke karijere dogodio se 1980. godine kada je upoznala Đorđa Armanija, koji je bio očaran njenom elegancijom i duhom. Od 1985. bila na je funkciji PR direktorke za modnu kuću Armani, promovišući italijanski brend među svojim otmenim prijateljima i klijentelom koja je treperila pred njenim društvenim statusom. Tako je, na primer, na velikoj proslavi 40. godišnjice brenda Armani, koja je upriličena u Milanu prošle godine, Li bila počasna gošća. Kada je zakoračila iz zatamnjenog Mercedesa fotografi su podivljali, pokušavajući uhvatiti što bolji kadar krhke 83-godišnjakinje.

 

 

Kada se činilo da su stvari konačno sele na mesto Džeki se razbolela od teškog oblika karcinoma i preminula 1994. godine. Testament je bilo šokantan. Džeki nije ostavila ni centa Li, verojatno smatrajući da joj je tokom života dovoljno pomogla. Brak s Rosom nije išao najbolje. Li je tvrdila da je reditelj bio opsednut svojom bivšom suprugom, balerinom koja je takođe preminula od karcinoma. Mrzela je Holivud i kompletnu filmsku industriju. Ros je preminuo 2001. godine od posledica srčanog udara, pa je Li opet ostala sama.

 

Napustila je Ameriku i odlučila da se skrasi u Parizu. U stanu ispunjenom uspomenama na drage prijatelje poput baletana Rudolfa Nurejeva, u kojeg je navodno bila beznadežno zaljubljena, i Trumana Kapotija, kojeg je nazivala najboljim prijateljem.

 

foto: Profimedia

Pored očigledne stabilnosti, pozne godine donele su joj i apsolutnu slobodu da svetu napokon ispriča svoju stranu priče, onu koju nećete pročitati u neautorizovanim biografijama i u ženskim časopisima. Većina najvažnijih aktera iz njene knjige više nisu među živima. Živo jebilo samo njeno sećanje na njih, ponekad gorko, kao u slučaju Onazisa, a ponekad nežno i setno, kao kada priča o najvećoj ljubavi i najvećoj boljci svog života – sestri Džeki.

 

U životu isprepletenom razočarenjima i ushićenjima, princeza Li je odlučila da će imati zadnju reč.

 

Preminula je 15. februara 2019. godine na Menhetnu.

 

 

makonda-tracker