bio je legenda kruševca

IZGUBIO BITKU PROTIV TEŠKE BOLESTI: Preminuo još jedan glumac iz serije "Selo gori, a baba se češlja"

2

Nedugo nakon što je u večna lovišta otišao popularni Đoda, stiže još jedna tužna vest

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Glumac i reditelj Milija Vuković, koji je publici poznat po ulozi Mitra iz serije „Selo gori a baba se češlja“ preminuo je jutros u 73. godini, posle duge i teške bolesti, piše Kurir.

 

Milija Vuković rođen je 1947. godine u Vitoševcu kod Kruševca. Glumom je počeo da se bavi kao učenik srednje škole, a u karijeri dugoj skoro pet decenija tumačio je preko 150 rola, među kojima se izdvajaju uloge u filmovima “Kuća pored pruge” i “Neka čudna zemlja”, kao i u seriji “Srećni ljudi”. U matičnom pozorištu oživeo je likove klasike srpske književnosti, poput Spasoja Blagojevića u “Pokojniku”, Tase, Jerotija i Žike u “Sumnjivom licu”, Jevrema Prokića iz “Narodnog poslanika” i druge.

 

foto: Youtube Printscreen

Ipak, širu popularnost i prepoznatljivost donela mu je uloga u seriji “Selo gori, a baba se češlja”, gde je dobio upečatljivu ulogu prijatelja Mitra iz Dubiča. U ovom serijalu Radoša Bajića, Vukovića je publika gledala u sedam epizoda, najčešće u komičnim scenama sa Olgom Odanović, Feđom Stojanovićem i pokojnim Miloradom Madićem Mandom.

 

Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi sa kolegom Vojom Brajovićem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznmanja, među kojima je i nagrada za životno delo na “Nušićevim danima”, priznanje Joakim Vujić, kao i nagrade Udruženja dramskih umetnika Niša i Užica.
Upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić oprostio se od velikana rečima:

 

- Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Kruševačkog pozorišta.Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta. Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. Tokom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz dela srpske i svetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike - kaže Nedić.

 

Oproštaj i sahrana održaće se sutra u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, dok će komemoracija, zbog novostastale situacije, biti najesen u Kruševačkom pozorištu.

 

 

makonda-tracker