ni njegovi najbliži nisu mogli da veruju

VODIO JE DVOSTRUKI ŽIVOT KAO IZ NAJJEZIVIJEG HORORA: Istinita priča o zgodnom sportisti koji je imao i odbacio SVE

0

Slučaj koji je zapanjio Ameriku, ali i svet, ponovo je u centru interesovanja javnosti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Igrač Nju Ingland Pejtriotsa Aron Hernandez je imao sve — izvanrednu karijeru, NFL ugovor vredan 40 miliona dolara, lepu verenicu koja mu je rodila kćerku koju je obožavao...

Ali iza te "savršene" fasade, Hernandez je vodio dvostruki život. Kada je klupko počelo da se odmotava, utvrđeno je da je sportista konzumirao drogu, imao intimne odnose sa muškarcima, bio izuzetno nasilan i na kraju je ubio troje ljudi. Daleko od vile sa bazenom u kojoj je živeo sa verenicom i kćerkicom, Hernandez je u "sumnjivom" delu grada imao stan u kojem je često konzumirao narkotike i dovodio poznanike koji su imali kriminalni dosije.

 

foto: Profimedia

Nedaleko od njegove kuće, 2013. pronađeno je telo izrešetanog Odina Lojda, koji se zabavljao sa sestrom Hernandezove verenice. U iznajmljenom automobilu NFL zvezde pronađene su čaure metka koje su se poklapale sa mecima izvađenim iz Lojdovog tela, a u njegovom telefonu prepiska sa žrtvom.

 

U slučaju koji je izazvao ogromnu pažnju javnosti, Hernandez je proglašen krivim za ubistvo s predumišljajem i osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu.

 

Dok je to suđenje trajalo, Hernandez je optužen za dvostruko ubistvo koje se odigralo godinu dana ranije. Dvojica muškaraca ubijena su usred noći u automobilu zaustavljenom na semaforu.

Hernandezov prijatelj i osuđivani kriminalac Aleksander Bredli policiji je ispričao da je NFL igrač hladnokrvno ubio ta dva muškarca jer ga je jedan od njih ranije slučajno polio pićem u klubu.

Bredli, koji je bio jedini svedok događaja, zatim je ispričao kako ga je Hernandez upucao u lice strahujući da će ispričati šta se dogodilo ili pokušati da ga ucenjuje.

 

foto: Profimedia

Iako je Bredli svedočio da je Hernandez iz automobila ispalio više metaka u dvojicu muškaraca u drugom vozilu, za to dvostruko ubistvo porota je odlučila — nije kriv. Američka javnost, ipak, ubeđena je da jeste.

Hernandez je tajnu o tome zbog čega je počinio ubistva odneo u grob. U emisiji koja je šokirala Ameriku, jedna novinarka je javno pričala o tome da je krio da je homoseksualac, što je zapanjilo javnost, jer se smatra izuzetno neprofesionalnim iznositi insinuacije o nečijoj orijentaciji. Hernandez se obesio u zatvoru tri dana nakon te emisije.

 

Posle njegove smrti, porodica je odlučila da donira njegov mozak u svrhe medicinskog istraživanja, jer su postojale sumnje da je patio od CTE, hronične traumatične encefalopatije, relativno novootkrivenog poremećaja koji pogađa igrače američkog fudbala. Godine istraživanja bizarnih incidenata igrača utvrdile su da, zbog brojnih udaraca u glavu i potresa mozga koje doživljavaju na terenu, njihov mozak menja strukturu što dovodi do brojnih promena u ponašanju, kao što su agresija, depresija, nepredvidivost i nasilje.

 

foto: Profimedia

Lekarka koja je secirala Aronov mozak na predstavljanju rezultata je rekla da slučaj kao što je njegov nikada nije videla, i da je mozak Hernandeza bio oštećen na način koji bi ukazivao na to da je decenijama stariji nego što je bio.

U trenutku smrti, Hernandez je imao samo 27 godina. Ipak, pošto je podneo žalbu na presudu za ubistvo, a zatim preminuo, po zastarelom zakonu u Masačusetsu, pred zakonom više nije kriv za ubistvo za koje je osuđen. Umro je kao nevin čovek.

 

foto: Profimedia

Interesovanje za ovaj slučaj ponovo je podstakla dokumentarna serija o Hernandezu.

 

 

makonda-tracker