JAVNOST NA NOGAMA

BEKAMOVI NA METI OŠTRIH KRITIKA: Dejvid na fotografijama ljubi osmogodišnju ćerkicu u usta! Psiholog objašnjava šta to može prouzrokovati! (FOTO)

2

O Viktoriji i Dejvidu priča cela planeta, a mnogi ne opravdavaju njihove poteze!

 

Kako dalje objašnjava dr Tatjana Daničić, razvoj seksualnosti podrazumeva i prolaženje kroz određene faze psihoseksualnog razvoja koje karakteriše i određeno ponašanje. Tako, u uzrastu između treće i pete godine, dete se nalazi u fazi razvoja koja u osnovi ima želju za posedovanjem roditelja suprotnog pola, pa se seksualna želja usmerava prema roditelju suprotnog pola u želji deteta da u toj porodičnoj dinamici istisne roditelja istog pola i preuzme primat. Ta faza razvoja razrešava se tako što se dete identifikuje sa roditeljem istog pola, i prihvata ponašanja karakteristična za prirodni rod kome pripada. Problem može da nastane kada roditelji međusobno imaju loš odnos.

 

"U slučajevima kada roditelji zbog međusobnog lošeg odnosa, ili zbog ličnih teškoća u prihvatanju sopstvene seksualnosti, ne dozvole detetu da razreši odnos na odgovarajuću način, dete ostaje zarobljeno i razvija čitav niz psiholoških manevara koji ga štite od napetosti. Recimo, kada roditelji imaju problem u domenu seksualnosti ili imaju otpor prema partneru, može se desiti da svesno ili nesvesno erotizuju odnos između sebe i deteta. Poljubac između roditelja i deteta dete može da seksualizuje i da kasnije, umesto da bude okrenuto pronalaženju odgovarajućeg partnera, svoju seksualnost nastavi da usmerava ka roditelju. Dete sa ovakvim iskustvom može da ostane "zaglavljeno" u jednoj razvojnoj fazi i da tokom života ima ozbiljne teškoće u ostvarivanju zrele seksualnosti", upozorava Tatjana.

 

 

 

 

 

makonda-tracker