Godinu dana od smrti jugoslovenske legende

Jednu od najvažnijih odluka u životu doneo je nakon bacanja novčića: 10 stvari koje sigurno niste znali o Mikiju Jevremoviću

0

Pre tačno godinu dana, svet je napustio jedan od najvećih balkanskih umetnika, čovek koji je više od 50 godina bio prisutan na muzičkoj sceni i svojim glasom i šarmom obeležio šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka.

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Njegovo veliko srce iznedrilo je neke od najvećih hitova kao što su: "Ako
jednom vidiš Mariju", "Osamnaest žutih ruža", "S kim si sada kad je tužno
vreme", "Da sam tvoje zlato oko vrata", "Narcisi plaču ljubavi", "Kad bih znao
da je sama", "Moj mali beli pas i ja", "Pijem", "Pesnikova gitara", "Grkinja" i
mnoge druge...


Iz prvog braka imao je sina Đorđa, a iz drugog, sa suprugom Sonjom, imao je
ćerku Jelenu i sina Stefana. Pre nekoliko godina je postao i deda unuka
Lazara.

 

Miki Jevremović i njegove pesme obeležili su mnoge mladosti, mnoga zaljubljivanja, mnoge važne trenutke u životima ljudi na prostoru bivše Jugoslavije, ali postoje zanimljivosti o ovom pevaču koje čak ni njegovi najstrastveniji obožavaoci nisu znali...


1. U detinjstvu je ustajao u četiri ujutro da bi sa šerpom zauzeo red za mleko . Miki se nije s goričinom prisećao ovog perioda.

Bilo je to vreme neizmernog poštenja. Nikako nije moglo da vam se desi da vam neko zameni šerpu ili se ubaci u red... Taman posla!“, izjavio je svojevremeno.

2. Omiljene igre su mu bile fudbal na poljančetu i hvatanje golubova u koš od
kukuruza. Kako i svakom dečaku, takve igre bile su mu veoma važne, a jednom prilikom je ispričao da se i te kako starao o svojim pernatim prijateljima. 

 

 

Zbog njih sam baš znao da poranim kako bih za njima zatvorio vratanca i tako ih gajio i imao za igru.“

3. Mikija Jevremovića život nije uvek mazio. Kada se kao mali s porodicom preselio iz Požarevca u Valjevo, živeo je u prodavnici.

U Valjevu je bio čist vazduh, četiri reke.U početku je bilo teško. Dve godine smo spavali u prodavnici. Sećam se tog dana kada smo odlazili pljuštala je kiša, a mi smo se skupili u dva kamiona u kojima je bilo sve naše bogatstvo. Pevali smo 'Adios muchos', a sestra je neutešno plakala...“, ispričao je Miki jednom prilikom.

4. Penjanje na drveće mu je bilo omiljena igra, a najdraži junak - Tarzan.

Nije bilo drveta na koje se nisam popeo. Doduše, tada je bio u modi Tarzan i sećam se da sam dugo štedeo novac sa svojim drugarima kako bismo mogli da kupimo konopac koji bi nam poslužio kao lijana. Jedva smo uspeli da skupimo novac za mnogo manji konopac nego što smo želeli, ali dobro, bar je bio naš“, sećao se Miki detinjstva.

5. Koji će fakultet upisati presudio je novčić.

Bacio sam dinar i ispalo je mašinstvo, zbog čega sam bio malo tužan, ali i zadovoljan, jer sam od Valjevskog “Krušika“ dobio stipendiju“, otkrio je Jevremović u jednom intervjuu.

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker