Godinu dana od smrti jugoslovenske legende

Jednu od najvažnijih odluka u životu doneo je nakon bacanja novčića: 10 stvari koje sigurno niste znali o Mikiju Jevremoviću

0

Pre tačno godinu dana, svet je napustio jedan od najvećih balkanskih umetnika, čovek koji je više od 50 godina bio prisutan na muzičkoj sceni i svojim glasom i šarmom obeležio šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka.

foto: Ivan Dobričić

6. Prvo alkoholno piće je popio pred svoje venčanje.

Prvi put sam okusio alkoholno piće na svojoj momačkoj večeri u 27. godini, dakle pred venčanje“, priznao je jednom prilikom.

7. Sa Đorđem Marjanovićem je delio sobu da bi ih kasnije publika oko njih
podelila:

Iako smo bili konkurencija, ostali smo prijatelji, a takozvani 'đokisti' i 'mikisti' se svađali.“

8. Miki je bi nesebičan prijatelj, a jedan od onih koji su imali zadovoljstvo da ga smatraju prijateljem bio je Matija Bećković. Kako je čuveni pesnik jednom ispričao, Jevremović mu je u trenutku oskudice pozajmio novac. 

U vreme najveće slave i bogatstva nisam siguran da li mi je Miki dao ili pozajmio nešto para. Ali sam siguran da sam ih uzeo i da mu ih nikad nisam vratio, nadajući se da je on to zaboravio. Ovo je prilika da spomenem ono što mi nikad nije pomenuo i posle toliko decenija, da mu bar na ovaj način zahvalim i uzvratim. Znam da pamtim.“

 

 

9. Miki je bio stravstveni zaljubljenik u šah. Svojevremeno je u simultanoj partiji
na 26 tabli pobedio i nekadašnjeg svetskog šampiona u šahu Mihaila
Mojsejeviča Botvinika
:

Bio je ljut kao puška kada je izgubio od mene. Igrao je na 25 tabli kada je došao, jedva su ga ubedili da me ubace da igram kao 26. Morao sam da objašnjavam da sam pevač, da sam popularan u SSSR, da me tamo veoma vole i uskočio sam preko broja. Kada je Botvinik predao partiju bio je ljut na organizatore, ispostavilo se da sam i šahista, a ne samo pevač. Oni su govorili o meni samo kao o pevaču, a ne kao o velemajstorskom kandidatu koji je na mnogobrojnim turnirima tukao mnogo jače šahiste, kao recimo velemajstora Rajkovića. Tukao sam jednom i Ljubojevića, ali je tad bio klinac", pričao je Jevremović.

10. Miki Jevremović je voleo boemski način života:

Mnoge noći sam proveo u Skadarliji. Posebno mi je draga kafana 'Ima dana'. Tu su svirali moji drugari Vojkan, Aca, Bata, koji mi je poklonio svoju pesmu 'Izađi iz moje čaše, izađi iz moje duše', a ja je prvi snimio. Mnogo sam novca ostavio u kafani. Nije mi žao nijednog potrošenog dinara, jer čega bih se sada sećao“, rekao je jednom prilikom Miki.

***

POGLEDAJTE

Miki Jevremović: Sećanje na legendarnog boema

 

 

makonda-tracker