PRIČA NEDELJE

Goran Bregović za Glossy: Da nije bilo rata danas bih bio ribar (FOTO)

1

U jeku promocije novog albuma slavni muzičar otkriva s kojom od svoje tri ćerke ima najprisniji odnos i evocira uspomene na svoje detinjstvo...

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Iako je svoj novi album "Tri pisma iz Sarajeva" predstavio svetskoj publici još prošlog oktobra, istaknuti muzičar Goran Bregović njegovom promocijom u našem regionu obeležio je novogodišnje i božićne praznike.

 

 

 

 

 

 

 

To nije slučajno jer mu profesija već decenijama unazad diktira takav način života, pa ne pamti kad je praznike proveo s decom i suprugom. Ove godine je nakon koncerta u Budvi, gde je nastupao za doček, otputovao u Španiju zbog turneje s novim albumom.

 

- Ima porodica, kao što je moja, u kojoj je otac stalno na službenom putu. Tako je kod mene. Godišnje imam preko 150 koncerata širom sveta, pa sam samo nekoliko nedelja sa svojim najbližima i na odmoru - počinje Bregović razgovor za Glossy.

foto: Dragan Kadić


Inače, frontmen benda Bijelo dugme je već više od dve i po decenije u braku s jednom od najlepših žena bivše Jugoslavije, manekenkom Dženanom Sudžuk, s kojom ima tri ćerke Emu (22), Lulu (16) i Unu (13). Muzičar je svoje naslednice predstavio javnosti tek pre nekoliko godina, kada je u Beogradu primao Orden viteza kulture i umetnosti od Francuske. Tom prilikom su devojčice, koje inače žive u Parizu, u suzama primile vest da je njihov otac vrlo važna ličnost u svojoj domovini.

 

foto: Luka Šarac

Mada oduvek ponosan na sve tri, muzičar danas priznaje da najviše o poslu razgovara s Emom, koja se takođe bavi umetnošću. Najstarija Goranova ćerka već je imala nekoliko samostalnih izložbi.

 

Nastavak tektsa pročitajte na sledećoj strani...

foto: Luka Šarac


- Ema i ja imamo najviše tema za razgovor. Ona trenutno priprema master rad i veliku izložbu. Često vodimo debate o umetnosti. Srednja ćerka Lula nedavno je imala pitanja u vezi sa jednim radom u školi. Pokazalo se da nije dobro da s tatom razgovara o tim temama i da ja zapravo ne treba da joj pomažem. Njena nastavnica je primetila da sam veliki filozof, pošto uvek ponudim neka komplikovana rešenja - s osmehom otkriva Bregović, kojeg je priča o ćerkama asocirala na njegove studentske dane.

foto: Luka Šarac


- Filozofija je učinila da sebi postavljam samo još više pitanja. I pomogla mi je da napredujem kao muzičar - ističe Goran, koji nikada nije krio da je ateista jer mu je otac bio Hrvat, majka Srpkinja, a supruga je Muslimanka. Bogatstvo i novac nisu ga promenili, pa je i svoje ćerke učio da budu skromne.


- Moj otac je bio vojno lice, a majka knjigovođa. Potičem iz srednje klase, gde nikad ničega nije falilo, ali nije bilo ni izobilja. Stid od razmetanja verovatno nosim iz kuće. I deca će mi, nadam se, biti takva. Moji roditelji su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili verski praznici, ali iznad mene je živeo pravoslavni pop, pa sam uvek imao šarena jaja za Uskrs. Istovremeno, bio sam u takvom komšiluku da sam za Bajram slao komšijama kurban, meso od ovna koji se kolje za taj praznik. Samim tim sam i ja tog dana dobijao kurban. Bez obzira na to što sam odrastao u takvoj kući, bog mi je redovno slao signale - otkriva muzičar, koji je i novi album uradio inspirisan trima religijama: hrišćanstvom, islamom i judaizmom.


Na kraju razgovora poverava nam da bi, da nije bilo rata u Jugoslaviji, napustio šou-biznis.


- Ne bih se sigurno bavio muzikom. Verovatno bih bio ribar. Krajem osamdesetih kupio sam kuću na Braču jer me je privlačilo pecanje. Teško da bih se uklopio u način na koji se danas rade i komponuju mejnstrim pesme. Nisam čovek iz te priče - završava Bregović.

 

makonda-tracker