iskreno o životu van domovine

Ćerka Gorana Bregovića o selidbi: U Londonu ima mnogo mogućnosti za mene!

0
Naravno, svi od Vardara pa do Triglava, a i šire, znaju ko je muzičar Goran Bregović. Međutim, u umetničkim krugovima u Parizu priča se o njegovoj ćerki Emi.
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac


Ekipa Kurira posetila je studentkinju četvrte godine studija umetnosti u Nantu, u njenoj radionici u Belom potoku, nadomak Beograda. Ema tamo stvara svoja nova dela, a njen otac Goran pažljivo sluša svaku njenu reč.

 

- Ne radim samo da bih odgovarala na zadatke na fakultetu već i da bih gradila karijeru. Imam dobru ekipu, s kojom mogu da ostvarujem svoje ideje - započinje priču Ema.

 

Ona pravi skulpture koje u osnovi predstavljaju babuške.

 

- Dopadaju mi se predmeti i njihovi simboli. Od nečeg kao što je kolevka može da se napravi nešto sasvim drugo. Ona je arhetip nežnosti i prvog dodira, a može da postane i nešto tragično. Babuška je igračka i suvenir, a od toga ću napraviti nešto drugo, imaće feredže, sukob Istoka i Zapada kao miks kulture. Moji radovi nemaju smisla ako nemaju aktuelnost - iskrena je Bregovićeva.

 

Goran Bregović: Samo veselo!
 

U potrazi za sopstvenim korenima, iako je rođena u Francuskoj, Ema je predstavila svoje viđenje Balkana i predanja o ovom nestalnom tlu.

 

- Ne treba tumačenje svesti na šest država bivše Jugoslavije i njihov raspad. Napravila sam šest babuški od aluminijuma i najmanju od betona. Biće ih sedam, a to je vrlo bitan broj kod hrišćana. Bog je stvorio svet za sedam dana, imamo isto toliko svetskim čuda. Broj sedam je vrlo povezan sa stvarnošću. Verujem da ću eksponate pokazati u Beogradu - kaže Ema, koja sebi ne postavlja rokove.

 

- Ima još dosta posla. Radim na njima već godinu dana. Ne postavljam nikad sebi rokove. Umetniku treba vremena da bi nešto lepo i poetično napravio. U žurbi duhovnost ne može da se iskaže - smatra lepa Bregina kćer.

 

foto: Luka Šarac

Ema se trenutno priprema za selidbu u Norvešku, gde će biti na razmeni studenata.

 

- Završavam magistarski rad, a u Norveškoj ću provesti šest meseci. Nadam se da ću posle toga otići u London. Britanija i Francuska imaju različit sistem rada. U Londonu ima mnogo mogućnosti za mene. Malo mi je dodijao Pariz. Hoću da odem malo u svet - zaključuje Ema.

 

Ema i Goran Bregović: Ne znam tačno čemu služi otac

 

Supruga Gorana Bregovića i bivša manekenka Dženana Sudžuka velika je podrška svojoj najstarijoj ćerki Emi.

 

- Volim sve njene radove. Ne znam da li sam objektivna ili subjektivna. Uvek sam mislila da će kroz svoje radove da prikaže neku nežnu crtu, a ne pomalo surovu liniju - rekla je Dženana.


 

makonda-tracker